Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Radičová: Vláda prevzala Slovensko v ťaživej situácii

Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová

POPRAD – Predsedníčka vlády Iveta Radičová v prejave na zasadnutí Ústrednej rady SDKÚ-DS sa sústredila na hodnotenie prvého roka vládnutia súčasnej vládnej koalície.

„Prevzali sme Slovenskú republiku v ťaživej situácii. Rozsiahla kríza ekonomická a dlhová ešte ani zďaleka nenaberá opačný proces,“ uviedla predsedníčka vlády. Po nástupe novej vlády začal podľa premiérky štát na sebe výrazne šetriť. Vláda podľa nej začala priamo od seba, od platov ústavných činiteľov, od znižovania počtu miest v štátnej správe. Za prvý rok vlády sa znížil počet štátnych úradníkov asi o štyri percentá.

Rezorty podľa premiérky pristúpili nielen k šetreniu, ale aj k rušeniu a prehodnoteniu nevýhodných zmlúv, ktorých bolo množstvo. Ako príklad uviedla rezort dopravy, kde sa ušetrili desiatky miliónov eur. Jedným z nich je diaľničný úsek Jánovce-Jablonov, ktorého časť sa začína stavať už v pondelok. Vďaka krokom vlády sa podarilo za prvý rok vlády znížiť základné výdavky na chod štátu o sedem percent.

Jedným zo sľubov vlády bol účinnejší boj proti korupcii a klientelizmu a zvýšenie vymožiteľnosti práva. „Nebudeme zatvárať oči pred tým, čo sa deje na niektorých súdoch a na prokuratúre. Uvedomujeme si, že súdnictvo musí byť nezávislé, ale na druhej strane sa nemôžeme pozerať na to, čo sa v tomto uzavretom systéme deje. Nezávislosť nemôže znamenať nemorálnosť, nespravodlivosť a svojvôľu,“ uviedla Radičová.

Podľa nej prepustenie obvineného z vraždy ženy a nevinného dieťaťa na slobodu a neochota vydať medzinárodný zatykač na jeho opätovné zadržanie sú dôkazom nekompetentnosti a strachu konkrétnych sudcov. Za rovnakú facku spravodlivosti považuje rozhodnutie, aby sa bývalý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč musel ospravedlniť osobe, ktorá bola podozrivá z únosu jeho syna a jeho stíhanie bolo zastavené len vďaka amnestii Vladimíra Mečiara.

Dianie okolo voľby nového generálneho prokurátora za posledné mesiace je podľa Radičovej zúfalý boj nedopustiť zmenu v charaktere štátu. „Ten súboj stál za to, pretože sme sľúbili, že zmeníme charakter tohto štátu, že tento štát nebude pre papalášov, ale pre občanov,“ uviedla Radičová. Zmena na poste generálneho prokurátora bola podľa nej nevyhnutná.

Premiérka zdôraznila viacero úspechov v ekonomickej oblasti, ktoré sa novej vláde podarilo dosiahnuť. „Úpadok Slovenska sa nám aj napriek kríze a napriek jej vážnym dosahom podarilo zastaviť. Ak bol uplynulý rok od parlamentných volieb rokom šetrenia a zastavenia úpadku, nasledujúci rok bude rokom stabilizácie,“ uviedla Radičová. Prioritami vlády a SDKÚ-DS v nasledujúcom období bude podľa nej zamestnanosť a nové pracovné miesta, spravodlivosť a vymáhateľnosť práva, zdravá ekonomika a podpora rodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu