Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Americká ministerka obchodu zatiaľ neočakáva zmeny ciel pre dovoz z Číny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON - Americká ministerka obchodu Gina Raimondová neočakáva žiadne zmeny amerických ciel na dovoz z Číny, ktoré uvalil bývalý prezident Donald Trump, kým úrad amerického obchodného zástupcu (USTR) nedokončí ich analýzu.

"Nemyslím si, že administratíva urobí nejaké zmeny, kým sa toto preskúmanie nedokončí," povedala Raimondová v utorok (5. 9.) večer pre CNBC. Nie je jasné, kedy USTR previerku uzavrie.Trump uvalil v rokoch 2018 a 2019 clá na tisícky tovarov z Číny v hodnote približne 370 miliárd USD (344,79 miliardy eur). Poukázal pritom na výsledky vyšetrovania, ktoré zistilo, že Čína zneužívala duševné vlastníctvo USA a nútila americké spoločnosti k prevodu citlivých technológií, ak chceli podnikať v ázijskej krajine.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Tieto clá sme nezaviedli. Nemyslíme si, že v mnohých prípadoch dávajú celkom zmysel," povedala v utorok Raimondová, členka administratívy demokratického prezidenta Joea Bidena. "Myslím si, že Trumpove clá mohli byť oveľa strategickejšie, a preto robíme túto revíziu," doplnila.Dodala, že skúmanie zo strany USTR má "zistiť, či sú clá efektívne".

Raimondová však poznamenala, že čínske praktiky dotovania firiem poškodzujú zamestnancov v USA a že je potrebné zabezpečiť rovnaké podmienky. Minulý týždeň kritizovala rôzne nové čínske obmedzenia pre americké podniky pôsobiace v Číne.Čínsky minister obchodu zase minulý týždeň označil americké clá na čínsky dovoz za "diskriminačné".

Viac o téme: EkonomikaDovozCloUSAČínaObchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu