Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hodnota obchodu medzi Čínou a Ruskom dosiahla najvyššiu úroveň od začiatku vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Hodnota obchodu medzi Čínou a Ruskom dosiahla v júni najvyššiu úroveň od začiatku vojny na Ukrajine. Minulý mesiac si obe krajiny vymenili tovary v hodnote 20,83 miliardy dolárov (približne 22,96 miliardy eur), oznámila vo štvrtok čínska colná správa. Informuje portál orf.at.

Čínsky dovoz z Ruska vzrástol o 15,7 % na 11,28 miliardy USD po zvýšení o približne 10 % v máji. Export ľudovej republiky do Ruska sa posilnil o 91 % na 9,55 miliardy dolárov po májovom náraste o 114 %.

Njaväčší obchodný partner

Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska, pričom podľa čínskych colných údajov vlani hodnota obchodnej výmeny medzi oboma krajinami dosiahla rekordných 190 miliárd USD. Colná správa nezverejnila podrobnejšie údaje o tovaroch, po ktorých bol mimoriadny dopyt. Podľa analytickej agentúry Autostat šesť z desiatich najväčších dodávateľov na ruskom automobilovom trhu sú v súčasnosti čínske spoločnosti ako Haval, Chery a Geely. Na miestom trhu zapĺňajú vákuum, ktoré vzniklo po stiahnutí sa západných spoločností v dôsledku západných sankcií.

Kritika západu

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v pondelok (10. 7.) zaviazal pokračovať v spolupráci s Ruskom a rozvíjať komplexné strategické partnerstvo. Kremeľ v stredu (12. 7.) informoval o plánovanej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne. Peking tvrdí, že je neutrálnou stranou, pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine. Západ ho však kritizuje za to, že odmieta odsúdiť Rusko za inváziu do susednej krajiny, a za úzke strategické partnerstvo s Moskvou.

Viac o téme: ObchodRuskoČínaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu