Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prípad obžalovaného exriaditeľa SIS Ivana Lexu: Rozhodnutie bude doručovať polícia

Ivan Lexa
Ivan Lexa (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Júnové rozhodnutie Okresného súdu (OS) v Bratislave III ktorý konanie vo veci obžalovaného exriaditeľa SIS Ivana Lexu a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny prerušil, môže účastníkom konania doručovať napokon aj polícia.

Júnové rozhodnutie Okresného súdu (OS) v Bratislave III ktorý konanie vo veci obžalovaného exriaditeľa SIS Ivana Lexu a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny prerušil, môže účastníkom konania doručovať napokon aj polícia. "Okresný súd Bratislava III po vyhotovení uznesenia doručoval predmetné uznesenie všetkým účastníkom konania. Na základe doručenia podala sťažnosť dňa 13. septembra Krajská prokuratúra v Bratislave. Súd nemá v tomto čase vykázané doručenie predmetného uznesenia u všetkých účastníkov, preto zatiaľ nemôže vec predložiť odvolaciemu Krajskému súdu (KS) v Bratislave," uviedol vo štvrtok hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Na opätovné doručenie niektorým účastníkom využije súd aj ustanovenia Trestného poriadku, a to doručenie za súčinnosti orgánov Policajného zboru.

Trojčlenný senát OS Bratislava III rozhodol 21. júna na neverejnom zasadnutí o návrhu obhajoby na prerušenie trestného konania tak, že v trestnej veci obžalovaného Ivana Lexu a spol. pre trestný čin zavlečenia do cudziny trestné konanie prerušuje a predloží Súdnemu dvoru Európskej únie (EÚ) na rozhodnutie prejudiciálne otázky, konkretizoval v júni Adamčiak. Súd podľa hovorcu podľa príslušných paragrafov Trestného poriadku, účinného do 31. decembra 2005, trestné konanie prerušil a požiadal Súdny dvor Európskej únie o rozhodnutie o predbežnej otázke, pretože považuje jeho stanovisko za nevyhnutné pre ďalší procesný postup vo veci.

"OS Bratislava III zároveň požiada Súdny dvor EÚ o prejednanie prejudiciálneho návrhu v rámci naliehavého konania, pretože ide o vec súvisiacu so zatýkacím rozkazom," dodal Adamčiak. Proces v prípade obžalovaného exriaditeľa SIS a spol. na OS Bratislava III nebol dlhšie vytýčený z dôvodu, že dvaja členovia senátu ako sudcovia prísediaci sa po uskutočnení ich previerky Národným bezpečnostným úradom začali len na jeseň minulého roka oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom.

Plénum Ústavného súdu SR koncom mája 2017 potvrdilo aprílové rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc zrušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

Viac o téme: Súd SISIvan LexaZavlečenie Michala Kováča mladšieho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu