Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza vraždy Čongrádyho sa blíži k záveru: Prípad by sa mohol uzavrieť už v pondelok

Na snímke obžalovaní vpravo v popredí Sergej M. a vľavo v pozadí Peter H.
Na snímke obžalovaní vpravo v popredí Sergej M. a vľavo v pozadí Peter H. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - V pondelok pokračuje na pôde Okresného súdu Bratislava I pojednávanie v prípade vraždy údajného člena bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho. Súd by v rámci pojednávania mal rozhodnúť o prípadnom vypočutí jedného svedka, ktorého navrhuje obhajoba.

Podľa nej totiž muž, ktorý sa momentálne nachádza vo výkone trestu, tvrdí, že sa rozprával s kľúčovým svedkom obžaloby v tomto prípade Ivanom Beňom, a ten mu údajne povedal, že svedčil tak, ako to od neho chcela polícia, pretože sa obával doživotného trestu. Ostatné dokazovanie v prípade už bolo vykonané, preto by v pondelok mali odznieť aj záverečné reči.

Prokuratúra obžalovala pre trestný čin prípravy vraždy Petra Čongrádyho z roku 1999 Sergeja M., Petra H., Romana J. a Dušana Š. V prípade samotnej vraždy z roku 2004 spolu so Sergejom M. a Petrom H. obžalovali aj Vladimíra Š. V roku 1999 podľa obžaloby naplánovali Sergej M., Peter H., Roman J. a Dušan Š. zavraždenie Čongrádyho pred jeho obľúbeným barom v Bratislave, pričom na neho podľa plánu mali strieľať z idúcej motorky.

Okolnosti sa im však nepozdávali, preto skutok odložili. V roku 2004 bol Čongrády zavraždený 28 zásahmi zo samopalu. K účasti na tomto skutku sa priznali Ivan Beňo, Peter Kopera a Vladimír Smetana. S prokurátorom uzavreli v septembri 2014 dohody o vine a treste. Beňovi vymerali trest 15 rokov väzenia, Koperovi 14 rokov a deväť mesiacov a Smetanovi 14 rokov. Kopera a Beňo vypovedali v tomto prípade ako svedkovia, Smetana vo februári 2016 roku zomrel. V pozícii svedka vystupuje tiež Peter B., ktorý sa podieľal na skutku z roku 2004 ako vodič. Prípad sa pred súdom prejednáva už po druhýkrát, keďže pôvodný predseda senátu odišiel do dôchodku.

Petra Čongrádyho zavraždili v septembri 2004 v bratislavskej Petržalke. Pri útoku bol postrelený aj jeho ochrankár. Čongrády bol považovaný za jedného z nástupcov zakladateľa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru, konkrétne za šéfa bratislavskej vetvy skupiny. Začínal ako Sýkorov šofér, neskôr vlastnil podiel v niekoľkých firmách. Podľa vtedajšieho viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka Čongrády v čase zavraždenia trestnú činnosť nepáchal, bol však podozrivý zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. V prípade jeho vraždy v minulosti polícia vyšetrovala skupinu osôb vrátane známych mien spájaných s podsvetím ako Karol M. alebo Ľuboš F. Výpoveď kľúčového svedka v prípade sa však ukázala ako nepravdivá.

Viac o téme: VraždaSúd BratislavaSlovenskoSýkorovciPeter Čongrády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu