Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hrozivý prípad smrti trojročného Sebastiánka v nemocnici: Osudová chyba sestričky, išlo o sekundy

Sebastian umrel kvôli pochybeniu nemocnice Zobraziť galériu (3)
Sebastian umrel kvôli pochybeniu nemocnice (Zdroj: tv joj/screen)

NITRA - Tragické úmrtie trojročného Sebastiána má na svedomí personál nitrianskej nemocnice. Zo slov zúfalých rodičov ide mráz po tele. A aj keď už im žiadny trest pre personál dieťatko nevráti, rozhodnutie kompetentných by mohlo zabrániť podobným tragédiám v budúcnosti.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) rozhodol, že Fakultná nemocnica v Nitre zaplatí pokutu 8500 eur za pochybenie v prípade trojročného Sebastiána, ktorý zomrel začiatkom tohto roka. Vyšetrovanie prípadu smrti chlapčeka ukončil ÚDZS v septembri tohto roka. Na základe vykonaného dohľadu skonštatoval, že zdravotná starostlivosť nebola maloletému pacientovi poskytnutá správne.

Nemocnica v NItre
Zobraziť galériu (3)
Nemocnica v NItre  (Zdroj: FOTO TASR - Henrich Mišovič)

Úrad zistil porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. "Zistil pochybenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, pričom neboli včas vykonané všetky zdravotné výkony na zabezpečenie účinnej liečby s cieľom zlepšiť zdravotný stav maloletého pacienta," uvádza sa v stanovisku ÚDZS. Zároveň zistil aj nedostatky vo vedení zdravotnej dokumentácie, ktoré postúpil na prešetrenie orgánom na Ministerstve zdravotníctva SR a Nitrianskemu samosprávnemu kraju. Prípad posudzovali aj prizvaní konzultanti zo špecializačných odborov pediatria, pediatrická intenzívna medicína a ošetrovateľstvo.

Fakultná nemocnica rozhodnutie ÚDZS akceptuje a pokutu 8500 eur zaplatí, potvrdila hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková. Podľa jej vyjadrenia výsledky interného šetrenia, ktoré si dala nemocnica urobiť externému znalcovi, zatiaľ nie sú známe. „Nemocnica zatiaľ nevyvodila žiadne dôsledky voči zdravotnému personálu. Tie vyvodí až po prešetrení prípadu externým znalcom,“ potvrdila Timková.

Hodiny pekla pre celú rodinu

Trojročného Sebastiána hospitalizovali ešte začiatkom roka v nitrianskej nemocnici s podozrením na cukrovku. Jeho stav sa prudko zhoršil v noci 30. januára. Malého pacienta previezli do nemocnice v Bratislave, kde mu však už život zachrániť nedokázali.

Zdrvení rodičia
Zobraziť galériu (3)
Zdrvení rodičia  (Zdroj: tv joj/screen)

Zúfalí rodičia prehovorili o tom, čo sa v Nitre dialo pre televíziu JOJ, ktorá ako prvá upozornila na škadalózny postup personálu.

Malý Sebastiána bol pár dní predtým, ako sa mu začal zhoršovať zdravotný stav, veselý a hravý chlapec. Potom si začal pýtať od mamy viac vody, ako bolo bežné. Dieťa bolo neustále smädné, preto mama vyhľadala pomoc lekára. Ten chlapca pre podozrenie na cukrovku poslal do nemocnice. Chlapec skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti. "S úsmevom hovorili, že to je len cukrovka, na cukrovku sa nezomiera," povedala zdrvená matka Dominika Sebinkov v reportáži. Matka upozorňovala setričku na to, že jej syn vyzerá zvláštne, tá jej všajk len povedala, že malý asi leží na kábliku. Kým si hrozivú pravdu personál všimol, už bolo neskoro.  Obnoviť činnosť srdca sa podarilo až privolanej záchranke. Matka Sebastiána je presvedčená o tom, že sestry nezistili, že dieťa počas spánku prestalo dýchať preto, lebo na JIS nemali zapnuté monitorovacie zariadenia a ako tvrdí, o dieťa sa dostatočne nezaujímali. Po prerušení dýchania sa chlapcovi zastavilo srdce. Zomrel na opuch mozgu.

 

Ako spomienku na chlapca si jeho rodičia zmenili priezvisko podľa jeho prezývky. Od smrti synčeka sa volajú Sebinkovci

Viac o téme: TragédiaúmrtieŠkandálSebastiánNitrianska nemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu