Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zvrat v prípade vyšetrovania Bašternáka! Predčasná radosť, Lipšic zverejnil nové fakty

Ladislav Bašternák
Ladislav Bašternák (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Daniel Lipšic upozornil na svojom Facebooku na dôležitý fakt. Ústavný súd totiž koncom augusta rozhodol, že sa v kauze Bašternák pri podvodoch s vratkami DPH nedá uplatniť účinná ľútosť. Toto rozhodnutie tak môže mať v daňovej kauze zásadný vplyv na jej pokračovanie.

Rozhodnutie prvého senátu Ústavného súdu rozhodol ešte 31. augusta v daňovej kauze tak, že to bude mať zásadný vplyv na to, ako budú v kauze Bašternák orgány činné v trestnom konaní postupovať. Ústavný súd totiž rozhodol, že pri podvodoch s vratkami DPH sa účinná ľútosť uplatniť nedá.

"Ústavný súd rozhodol, že v takomto prípade konanie nespočíva vo faktickom neodvedení splatnej dane, ale v neoprávnenom uplatnení odpočtu DPH, takže nie je možné žiadnu daň na účely účinnej ľútosti dodatočne zaplatiť," napísal Lipšic na Facebooku, podľa ktorého je zaujímavé, že v tejto veci rozhodoval senát v rovnakom zložení (Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová), ako pred šiestimi rokmi. O dôvode zmeny rozhodnutia Lipšic špekulovať nechcel. "Bude to ešte dlhý a ťažký boj. A čakajú nás aj silnejší a bystrejší ako Bašternák či Kočner," dodal Lipšic.

Pred šiestimi rokmi rozhodli inak

"Dňa 18. augusta tohto roku som na tejto stránke kritizoval prevažujúci názor v médiách, podľa ktorého bude zastavené trestné stíhanie L. Bašternáka v prípade, ak vráti neoprávnene vyplatenú DPH a teda zanikne trestnosť jeho činu z dôvodu tzv. účinnej ľútosti," vysvetlil Lipšic.

Pri tomto tvrdení argumentoval textom Trestného zákona. "Vrátenie podvodne uplatneného nároku na vrátenie DPH nie je "zaplatením splatnej dane" (kedy sa aplikuje účinná ľútosť). V opačnom prípade by sa daňoví podvodníci zbavili trestnej zodpovednosti." Dnes to už neplatí. Súd účinnú ľutosť v prípade Bašternáka neuzná.

Pred šiestimi rokmi rozhodol ten istý senát inak. V roku 2011 súd dospel k inému záveru. "Vrátením nadmerného odpočtu DPH síce neprichádza priamo k "zaplateniu splatnej dane", ale "druhoplánovo" a "nepriamo" to je možné tak vnímať," uviedol ďalej Lipšic.

Ladislav Bašternák je od marca obvinený z trestného činu krátenia dane. V apríli roku 2012 si  mal od štátu vypýtať fiktívne vratky DPH v hodnote dvoch miliónov eur. Začiatok roka 2012 všaki platil starý trestný poriadok, ten medzi krátením dane a podvodom s vratkami nerozlišoval. Pokiaľ by obvinený daň dodatočne zaplatil, trestné stíhanie môže byť voči nemu zastavené. Od októbra však zákon umožňuje uplatnenie účinnej ľútosti len pri krátení dane.

Viac o téme: Daniel LipšicÚstavný súdLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu