Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Matku odsúdeného Cinkotu zožiera strach: Bojím sa, že už nežije!

Dušan Cinkota
Dušan Cinkota

BRATISLAVA – Známy herec Dušan Cinkota (41), ktorý bol v stredu odsúdený na 8 rokov natvrdo za drogový zločin, zmizol bez stopy. Mobil ma vypnutý a ani jeho najbližší netušia, kde by sa mohol zdržiavať. Cinkiho matka Zdenka sa už niekoľko dní zožiera strachom a bojí sa, že milovaného syna už nikdy neuvidí. Spoveď s ubolenou matkou priniesol denník Plus jeden deň.

Zdenka Cinkotová videla svojho syna naposledy minulý týždeň v nedeľu, keď ju prišiel navštíviť. Už vtedy mala zlé tušenie, že Dušana tak skoro neuvidí. „Keď tu v nedeľu bol, lúčil sa, akoby cítil, aký rozsudok ho čaká. Nevedel odo mňa odísť,“ spomína na posledné chvíle so synom. Odvtedy sa po hercovi akoby zľahla zem. Mobil nezdvíha a neprišiel ani na stredajšie pojednávanie, na ktorom mu Krajský súd v Bratislave potvrdil osem rokov väzenia.

Utrápená dôchodkyňa sa obáva, že Dušana už možno nikdy neuvidí. „Nemám ani predstavu, kde môže byť. Ani neviem, či ešte žije,“ vzlyká zúfalá matka. O tom, kde by sa mohol Cinki nachádzať, vraj nič netuší ani jeho manželka Zuzana. Podľa matky je však rozhodnutý do väzenia nenastúpiť, a preto je možné, že sa dal na útek.

Predsedníčka senátu, ktorý rozhodol o jeho vine, ešte v stedu okolo obeda poslala príkaz na jeho zadržanie do Banskej Bystrice. "Krajský súd v Bratislave ihneď po vyhlásení rozhodnutia nariadil v zmysle Tr. poriadku výkon trestu odňatia slobody, ktorý zaslal do príslušného UVV a súčasne vydal príkaz na zadržanie odsúdeného na účel jeho dodania do výkonu trestu v zmysle § 408 ods. 1 písm. b Tr. por., ktoré bolo zaslané poštou príslušnému oddeleniu PZ podľa miesta trvalého pobytu odsúdeného," uviedol hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Príkaz však ani do piatku na okresné riaditeľstvo v Banskej Bystrici nedorazil. Potvrdila nám to včera policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Podľa právnikov by sa Cinki dovtedy mohol prihlásiť na polícii sám a urobil by tak najlepšie. Ak tak neurobí, po obdržaní príkazu ho polícia bude hľadať najprv na mieste jeho trvalého bydliska v Banskej Bystrici, alebo v Bratislave, kde sa herec zvykne zdržiavať. Ak ho však nenájdu, na Cinkotu bude vydaný zatykač a bude po ňom vyhlásené celoštátne pátranie.

Herec Cinkota pôjde na osem rokov do väzenia. Rozhodol o tom v stredu na verejnom zasadnutí Krajský súd Bratislava. Ten zamietol odvolanie obžalovaných Dušana Cinkotu a Martina Havrana. Rozsudok súdu prvého stupňa považuje odvolací súd za správny a zákonný. Dokazovaním na okresnom súde bola podľa neho dostatočne preukázaná vina obžalovaných. Cinkotu uznal Okresný súd Bratislava IV 1. marca za vinného z drogovej trestnej činnosti a uložil mu trest osem rokov v ústave so stredným stupňom stráženia, herec sa proti rozsudku odvolal.

Cinkota, ktorý už raz bol pre drogy odsúdený, komentoval vtedy rozsudok slovami, že variči zas dostali menej ako on. V záverečnej reči poznamenal, že neverí slovám prokurátora a rovnako neverí, že stojí pred súdom. "Neviem a začínam pochybovať o tom, či som spravil dobre, že som sa na spoluprácu s políciou dal," povedal s tým, že sa cíti ako "blbec". Skutočnosť, že stojí pred súdom, ho motivuje k tomu, že už nikdy neohlási trestný čin. "Takto motivujete celú spoločnosť," zdôraznil v marci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu