Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Napichnutí novinári prehovorili: Stále ich odpočúvajú?

Vanda Vavrová a Michal Gučík
Vanda Vavrová a Michal Gučík

BRATISLAVA – To, že novinárov viacerých médií odpočúvalo Vojenské obranné spravodajstvo, minister obrany Ľubomír Galko nepoprel. Či v tom VOS pokračuje, nie je isté. My sme zistili, ako samotnými novinármi otriasla informácia o odpočúvaní.

Vavrová: Rozčúlilo ma to, teraz som znechutená

Redaktorka denníka Pravda Vanda Vavrová si spomína, ako ju zopár ľudí upozorňovalo, že má zrejme napichnutý telefón. „Ale však na Slovensku máme ten pocit, že sme odpočúvaní všetci. Začala som si však dávať pozor, čo hovorím. Keď nám vedenie v nedeľu oznámilo, že sme boli odpočúvaní VOS-kou naozaj, tak ma to najprv poriadne rozčúlilo a teraz som znechutená,“ povedala. Novinárka dúfa, že celá vec bude mať nielen politickú, ale aj trestnoprávnu dohru. „Aj teraz mi blbne telefón. Čo si mám myslieť, že je to vrak, alebo že ma zase napichli?“


Gučík stále počuje ozvenu a šušťanie!


Šéf spravodajskej televízie TA3 Michal Gučík nemal nikdy pocit, že ho odpočúvajú. „Prekvapilo ma to, že sa niečo také môže stať v demokratickej spoločnosti. Najviac ma mrzí, keď som si o sebe prečítal o svojich účtoch, zdravotnom stave a kódoch (do kancelárie a bytu, pozn. red.).“ Zvláštnym zvukom, ktoré mu mohli napovedať, že ho odpočúvajú, nevenoval pozornosť. „Nikdy som sa tým nezaoberal, že či počujem ozvenu alebo šušťanie. Inak aj teraz počujem ozvenu (počas nášho telefonátu, pozn. red.). Nemám čo skrývať, ani sa za čo hanbiť,“ uviedol pre Topky. Ako sa nám však podarilo zistiť, šéfa TA3 mali odpočúvať kvôli ekonomickej kriminalite a nie jeho práci v médiách.

Podľa našich informácií neboli traja redaktori denníka Pravda ani šéf TA3 Michal Gučík jediní, ktorí sa dostali pod drobnohľad VOS. Okrem nich sa na zozname mali objaviť aj ďalšie mená novinárov z iných médií.


Smerák Glvač sa neudržal: Galkovi by dal „na hubu“

Martin Glvač, ktorý pre Topky hovoril o odpočúvaniach konkrétnych politikov ešte v apríli, tvrdí, že celá kauza začala ešte pri výbere šéfa VOS. Vraj už vtedy boli boje o to, kto bude ovládať tento nástroj moci. „Je to nehorázne, čo sa potvrdilo. Ja byť novinár a stretnem Galka, tak mu normálne dám na hubu,“ povedal nám. Tvrdí, že u novinárov to celé nekončí, pretože je to len časť, o ktorej sa zverejnili dôkazy. „Určite boli tie informácie pravdivé. Vtedy sa to ututlalo lebo neboli dôkazy, ale snáď teraz sa budú média venovať aj tento otázke.“ Glvač pre Topky tvrdil, že odpočúvania sa začali ešte vlani koncom roka. Dôvodom mala byť voľba generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu