Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slováci zažili na Severnom Cypre ohnivé peklo: FOTO Pohotový krok Pellegriniho

Cyprus: Výbuchy v severnej časti ostrova si nevyžiadali žiadne obete na životoch. Zobraziť galériu (8)
Cyprus: Výbuchy v severnej časti ostrova si nevyžiadali žiadne obete na životoch. (Zdroj: SITA/AP)

KYRENIA – Panický strach! Slovenskí turisti, ktorí si užívali dovolenku na Severnom Cypre, boli nútení v noci bežať na pláž, pretože tlaková vlna po výbuchu tamojšieho muničného skladu porozbíjala okná na ich hoteli. Vzniknutou situáciou sa zaoberá aj slovenský premiér. Podľa prezidenta asociácie cestovného ruchu sú poškodení dovolenkári v poriadku a podaktorí z nich odlietajú domov z noci na piatok.

Štvrtkový výbuch muničného skladu na Severnom Cypre si vyžiadal viacero zranených. Nočné nešťastie sa stalo asi desať kilometrov od hotela Acapulco Beach v prístavnom meste Kyrenia, v ktorom bola ubytovaná aj naša čitateľka. Tlaková vlna, čo prišla po explózii, na budove vybila okná. 

Cyprus: Výbuchy v severnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Podľa doterajších informácií od organizátora zájazdov neboli ich klienti vážne zranení. Časť klientov odlieta zajtra (13. 9.) podľa plánu a klienti, ktorí žiadajú o skorý návrat, majú možnosť odletieť lietadlom poskytnutým CK Tip Travel dnes v nočných hodinách (Ercan - 13. 9. 00:40 hod),“ reagoval pre Topky.sk prezident Asociácie cestovného ruchu (SACKA) Roman Berkes s tým, že sú v kontakte s ministerstvom zahraničia.

Cyprus: Výbuchy v severnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)


Súvisiaci článok: Severným Cyprom otriasli výbuchy: VIDEO Slovenka v dejisku hrôzy, zúfalý útek z hotela


Zo slov svedkyne mrazí. „Tlaková vlna nám v noci vybila všetky okná a utekali sme v pyžamách smerom k moru,“ opísala čitateľka. Hnevá ju, že cestovná kancelária ju neinformovala o nebezpečenstve, ktoré jej v severocyperskej destinácii Kyrenia hrozí.

Cyprus: Výbuchy v severnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ostrov Cyprus je totiž rozdelený na dve časti. Okrem Cyperskej republiky na juhu je na ostrove aj Severocyperská turecká republika. Tá vznikla odtrhnutím severnej časti ostrova od pôvodného Cypru. „Severná časť Cypru vyhlásila nezávislosť v roku 1975 - tureckí Cyperčania vyhlásili samostatný štát v roku 1983 a bol uznaný len Tureckom. Slovensko má konzulárne zastúpenie v Nikózii a nemá konzulárne zastúpenie v severnej časti,“ vysvetlil prezident asociácie.

Cyprus: Výbuchy v severnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Roman Berkes v tomto súvise pripomenul, že cestovky organizujú zájazdy na Severný Cyprus dvomi spôsobmi transferu. „Hranice medzi Severným a Južným Cyprom sú priechodné s platným cestovným pasom. Cestovné kancelárie organizujú zájazdy na Severný Cyprus už niekoľko sezón dvomi spôsobmi transferu: využívajú letisko v Larnake (Južný Cyprus) a následne transport cez hranice na Sev. Cyprus, alebo letisko Ercan (Severný Cyprus), kam sa lieta s medzipristátím v Turecku,“ dodal.

Cyprus: Výbuchy v severnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pellegrini chce dotknutým Slovákom pomôcť

Premiér Peter Pellegrini je od rána o situácii slovenských občanov v severnej časti Cypru informovaný. Predseda vlády dal pokyn na zvolanie pracovnej skupiny, ktorá momentálne zasadá na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV a EZ) SR. „Rezort zahraničia spoločne s Ministerstvom vnútra SR hľadá najlepšie riešenie tak, aby sa slovenskí občania dostali čo najrýchlejšie a bezpečne domov. V prípade, že to bude potrebné, tak budú využité aj lietadlá Leteckého útvaru MV SR,“ informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Cyprus: Výbuchy v severnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predseda vlády SR Peter Pellegrini je momentálne v Prahe na stretnutí predsedov vlád krajín V4 a partnerov zo západného Balkánu. Pracovná skupina na MZV a EZ SR ho priebežne informuje o situácii.

„Najradšej by sme odišli odtiaľto čím skôr, ideálne nejakým vládnym špeciálom. Veľa ľudí sa tu aj zranilo. Muničný sklad sa nachádza hneď vedľa hotela Acapulco a celá táto oblasť je vraj vojnová, čo nám v cestovke nikto nepovedal,“ zdôverila sa nám čitateľka.  

Výbuchy v severnej časti ostrova si nevyžiadali žiadne obete na životoch

Výbuchy, ktoré nastali vo štvrtok krátko po polnoci vo vojenskej oblasti v pobrežnom meste Girne (po grécky Keryneia) v severnej časti Cypru následkom požiaru v muničnom sklade, si nevyžiadali žiadne obete na životoch. S odvolaním sa na vyhlásenie severocyperských úradov o tom informovala agentúra AP.

Minister zahraničných vecí cyperských Turkov Kudret Özersay uviedol, že niekoľko osôb utrpelo rezné poranenia od rozbitého skla. Severocyperské médiá v tejto súvislosti informovali, že skupinke turistov z neďalekého hotela museli ošetriť ľahké zranenia.

Mesto Girne leží na území Severocyperskej tureckej republiky, ktorá nie je uznávaná medzinárodným spoločenstvom s výnimkou Turecka.

Viac o téme: CyprusVýbuchyMuničný sklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu