Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza vraždy nitrianskeho podnikateľa na súde: Výpoveď obžalovaného a svedka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa dnes začal súdny proces v kauze vraždy nitrianskeho podnikateľa Dalibora Palatického z augusta 2016. Obžalobe pre trestný čin úkladnej vraždy formou účastníctva a tiež nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v tomto prípade čelí Miroslav Ž.

Podľa prokuratúry obžalovaný za účelom pomsty zavraždenému, konkrétne pre spory o vlastníctvo penziónu Ambarella v Nitre poveril Štefana Rákoczyho jeho likvidáciou. Rákoczy býval v dome obžalovaného v obci Červený Hrádok, pričom za ubytovanie, cigarety a alkohol vykonával rôzne práce, napríklad upratovanie a údržbu. Podľa obžaloby Miroslav Ž. poskytol Rákoczymu na útok na podnikateľa nelegálne držaný samopal vzor 58. Rákoczy následne po tom, čo Palatického sledoval niekoľko dní, ho 26. augusta 2016 pred penziónom usmrtil ranami do hrudníka.

Miroslav Ž. pred súdom prehlásil, že sa cíti nevinný. "Nič také sa nestalo, žiadne chystačky vraždy," povedal. Palatický si podľa neho prenajímal v jeho penzióne priestory pre nočný klub a uvažoval aj o kúpe celého objektu. Neskôr sa však ich vzťahy zhoršili a zavraždený údajne odmietal opustiť priestory objektu. "Povedal mi, že sa budeme 20 rokov súdiť, že on tam bude bývať a ja budem platiť vodu a elektrinu," uviedol Miroslav Ž. Pripustil, že Rákoczyho, ktorý bol bezdomovec, poveril sledovaním objektu penziónu, aby polícii nahlásili nezákonnú prevádzku v ňom. Odmietol však, že by ho poveril sledovať priamo Palatického. Tiež uviedol, že nevie, prečo Rákoczy na Palatického pred penziónom strieľal, ale podľa neho to mohlo byť preto, lebo vedel o všetkých krivdách, ktoré mu zavraždený spôsobil. Tiež uviedol, že zavraždený pri sebe nosil pištoľ, preto sa Rákoczy mohol cítiť pri stretnutí s ním ohrozený.

Miroslav Ž. nevedel uviesť, či mu Rákoczy po skutku volal. Prišiel vraj za ním do nitrianskeho obchodného centra a odviezli sa spolu späť do Červeného Hrádku. Po ceste bol podľa neho Rákoczy "ako v delíriu" a povedal mu, že v taške má zbraň. Zároveň priznal, že zbraň bola jeho a kúpil ju pred dvadsiatimi rokmi od muža, čo bol na vojne v Juhoslávii a skladoval ju doma pod posteľou. Zbraň následne vyhodili z auta do poľa. Na otázku, či mu v aute povedal Rákoczy o skutku, odpovedal Miroslav Ž. najskôr nie, potom áno,

Ako svedok na súde dnes vypovedal aj Rákoczy. Tomu uložil v marci 2017 Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici úhrnný trest šestnásť rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Rákoczy sa priznal k vražde Palatického a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa vlastných slov sa s obžalovaným poznajú 20 rokov, pričom za ten čas pre neho pracoval aj u neho býval. S Palatickým mal podľa neho Miroslav Ž. spory, čo viedlo až k tomu, že obžalovaného vysťahovali z penziónu.

“Povedal mi, že s tým musíme ničo spraviť, že treba Palatického vybaviť,” povedal s tým, že Miroslav Ž. na neho začal tlačiť, aby Palatického zlikvidovali. ”Rozhodol som sa, že idem do toho, on povedal, že všetko zabezpečí,” vyhlásil. Palatického podľa vlastných slov sledoval a v inkriminovaný deń ho zastrelil po tom, čo vystúpil z auta pred Ambarellou. Potom odišiel na autobusovú zastávku. “Zavolal som, že je to vybavené,” uviedol s tým, že Miroslav Ž. ho potom odviezol späť do Červeného Hrádku. Za skutok podľa vlastných slov nemal sľúbenú odmenu a vykonal ho z lojality k Miroslavovi Ž. Ako dodal, bez jeho nátlaku by to neurobil, za vinu mu to však nekladie. “Môžem si za to sám, že som súhlasil,”dodal.

Miroslav Ž. v reakcii na výpoveď svedka najskôr uviedol, že k nej nemá výhrady, neskôr však v rámci konfrontácie zo svedkom opätovne poprel, že by vedel, že Rákoczy ide Palatického zastreliť. Pojednávanie bude pokračovať 23. januára výsluchom ďalších svedkov.

Viac o téme: VraždaDalibor Palatinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu