Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prípad dávnej vraždy ožíva: Piťovci budú vysvetľovať vraždu spred 13 rokov

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava I dnes rozhodol o povolení obnovy konania v kauze vraždy v petržalskom Boston pube z roku 2004. Súd sa tak stotožnil s tvrdením prokuratúry, podľa ktorej sa v prípade objavili nové skutočnosti a okolnosti, ktoré spĺňajú podmienky pre obnovu konania. Rozhodnutie však nie je právoplatné, obvinený Karol P. mladší podal proti rozhodnutiu odvolanie.

Prokuratúra obnovu konania žiada na základe zmeny výpovedí osôb spájaných so zločineckou skupinou piťovci. Na súde dnes v tejto veci vypovedal odsúdený šéf skupiny Juraj "Piťo" Ondrejčák, jeho pravá ruka Matej Šalaga a tiež Ján N., ktorý bol podľa vlastných slov na mieste skutku. Šalaga ako aj Ján N. vypovedali ako svedkovia aj v pôvodnom procese, v ktorom obvineného Karola P. ml. oslobodili. Pôvodne obaja svedčili v prospech obvineného.

Podľa Piťa sa incident netýkal činnosti skupiny, ale bol to "exces" ktorý označil za zbytočný. Karol P. ml. mu už údajne pred skutkom hovoril, že mal so zavraždeným Petrom Klemanom nejaké problémy. Po skutku údajne znovu hovoril s Karolom P. ml., ktorý sa mu k tomu priznal. Piťo tiež vyhlásil, že označiť za páchateľa vraždy zosnulého Karola P. st. bol jeho nápad, keďže išlo o zaužívanú taktiku skupiny spájať kriminálne skutky so zosnulými.

Podľa Mateja Šalagu mu ešte v tú noc, ako sa stal skutok, telefonoval a neskôr ho navštívil Karol P. st., ktorý mu povedal, čo sa stalo, pričom páchateľom bol podľa neho Karol P. ml. Na druhý deň navštívili spolu s Ondrejčákom Karola P. ml. "Ten mu vynadal, či si uvedomuje, čo spravil," uviedol Šalaga. Svoju pôvodnú výpoveď odôvodnil tým, že sa bál o život seba a aj svojej rodiny. Zmenu výpovede oproti pôvodnému procesu priznal aj Ján N. s tým, že chcel pomôcť kamarátovi.

Podľa pôvodnej obžaloby po predchádzajúcom slovnom a fyzickom konflikte v bare Boston v novembri 2004 vybehol Karol P. ml. za Petrom Klemanom, známym ako Grami, a pobodal ho nožom, ktorý následne hodil do kanála. Bar v bratislavskej Petržalke patril otcovi a synovi P. V januári 2005 následne zastrelili Karola P. st., pričom sa tento skutok prisudzoval skupine takáčovcov. Na súde potom Karol P. ml. tvrdil, že jeho otec mu údajne povedal, že záležitosť s Klemanom "vybavil". V roku 2009 ho v tejto veci oslobodili.

Viac o téme: Juraj OndrejčákPiťoMatej Šalaga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu