Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Piťovec Jozef priznal vinu a oľutoval, že pôsobil v gangu: Súd rozhodol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Bratislavčan Jozef Šefránko dnes pred senátom na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici priznal a oľutoval členstvo v skupine bratislavského podsvetia zvanej „piťovci“. Súd vyhlásenie o vine akceptoval ako poľahčujúcu okolnosť a vymeral 38-ročnému Šefránkovi trest tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na päť rokov. Zároveň ho prepustil z väzby. Rozsudok je právoplatný, pretože prokurátor i obžalovaný sa voči nemu neodvolali.

Šefránka stíhali pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za iné súvisiace trestné činy. V istom období robil aj ochrankára vyššie postavenému príslušníkovi gangu. Priťažilo mu, že po prepustení z väzby v roku 2012 pokračoval v činnosti pre skupinu. Pomocou kamarátov získaval formou výpalného peniaze pre tých príslušníkov gangu, ktorí boli vo väzbe. Šefránka s ďalšími príslušníkmi skupiny „piťovcov“ zadržala Národná kriminálna agentúra (NaKA) pri akcii s názvom Gondola v polovici júna roku 2016. Odvtedy sa opakovane usiloval dostať z väzby, ale sudca ho nepustil. V septembri roku 2016 ponúkal písomný sľub a peňažnú záruku 50-tisíc eur, ale súd ju neprijal.

Podmienečný trest dostal Šefránko na návrh prokurátora z viacerých dôvodov. Priznal vinu, oľutoval svoje konanie, doteraz nebol súdne trestaný a spolupracoval pri objasňovaní trestnej činnosti. Senát zohľadnil i osobné pomery páchateľa a ďalšie okolnosti prípadu. S družkou má Šefránko maloleté dieťa, ktoré sa narodilo po jeho vzatí do väzby. Zavážilo aj to, že má chorú matku a tiež matka jeho družky je hospitalizovaná s mozgovou príhodou.

V päťročnej skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia sa musí „piťovec“ podrobiť probačnému dohľadu súdu a výchovnému programu, zameranému na prevenciu kriminality. Súd mu tiež rozsudkom zakázal stretávať sa s bývalými príslušníkmi gangu.

Pri predvádzaní na súd sa Šefránko bránil snímaniu kamerami, ale po vyhlásení rozsudku nemal problém predstúpiť pred médiá. Povedal, že si váži rozhodnutie súdu i postoj prokurátora. Vyslovil spokojnosť s verdiktom, najmä kvôli rodine. Na otázku, čo bude teraz robiť, uviedol, že pred zatknutím pôsobil ako zástupca vedúceho vo firme pre istú automobilku a bol medzinárodným rozhodcom boxu.

Viac o téme: Súd PiťovciJozef Šefránko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu