Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôverčiví dôchodcovia opäť obeťami podvodníkov: Banskobystričanka (78) prišla až o 62-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - Polícia stále pátra po podvodníkoch, ktorí obrali o úspory dôverčivých dôchodcov. Až o 62-tisíc eur prišla 78-ročná Banskobystričanka. Dôchodkyňa naletela mužovi, ktorý jej ešte začiatkom augusta zavolal a predstavil sa ako jej syn a požiadal ju o pôžičku.

Pre peniaze potom chodil jeho údajný kamarát. Ako informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, neznámemu mužovi dala najskôr 17-tisíc, potom 15-tisíc a po ďalších telefonátoch aj 30-tisíc eur. Muž, ktorý prišiel pre peniaze mal 40 až 50 rokov, strednej postavy, vysoký bol 160 až 170 cm.

O svoje peniaze prišiel aj 92-ročný Banskobystričan. Aj ten uveril volajúcemu, že je jeho syn a potrebuje pomoc. Neznámy muž, ktorý pre peniaze prišiel, si získal jeho dôveru. Dôchodcovi dal mobil a starček si myslel, že telefonuje so svojím synom, ktorý ho ubezpečil, že peniaze môže neznámemu odovzdať. Prišiel o sedemtisíc eur.

Páchatelia sa pokúsili okradnúť aj 90-ročnú dôchodkyňu z Banskej Bystrice. Minulý týždeň jej zavolal muž a tvrdil, že jej je zať a súrne potrebuje peniaze na zaplatenie účtov, inak sa vraj dostane do problémov. Žena mu povedala, že má pri sebe 4 000, ale mu ich nedá. Následne mala ďalší telefonát. Tentokrát jej neznámy tvrdil, že je kriminalista a sleduje osoby, ktoré podvádzajú dôchodcov. Chcel od nej peniaze na chytenie páchateľov. Ženu požiadal, aby mu v obálke odovzdala 4 000 eur, dôchodkyňa sa však nenechala oklamať. Vo všetkých troch prípadoch je začaté trestné stíhanie pre podvod, ktorý bol spáchaný na tzv. chránených osobách a preto za tento zločin hrozí trest vyššia trestná sadzba, a to na tri až 10 rokov.

Podvodníci vyčíňali aj v okrese Nové Zámky

Obeťami zlodejov sa stali dôchodcovia zo Štúrova v okrese Nové Zámky. Manželom v pondelok ponúkli pomoc neznámi ľudia. Posádka auta zastavila na zastávke a navrhla im, že ich odvezie domov. Spokojná dvojica nasadla do auta a až keď ich vyložili na mieste zistili, že cesta ich vyšla poriadne draho. Ako agentúru SITA informovala nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová, prišli o peňaženku s dokladmi a 700 eur.

Polícia neustále upozorňuje hlavne starších ľudí, aby sa nedali nalákať na žiadne lákavé ponuky od cudzích ľudí. Zlodeji a podvodníci sú naozaj vynaliezaví a snažia sa ľudí oslovovať aj na ulici a ochotne im ponúknu svoje služby. V tomto prípade už vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre krádež a po páchateľoch polícia pátra.

Viac o téme: KrádežPodvodníciDôchodcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu