Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodiči, viete kedy môžete prísť kvôli rýchlosti o vodičák? Polícia vysvetlila, ako pokutuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Aj vám nie je nikdy poriadne jasné, kedy vám policajti môžu odobrať vodičák a kedy nie? Policajný viceprezident Ľubomír Ábel vysvetľuje, ako to funguje pri prekročení maximálne povolenej rýchlosti.

Policajt vám môže v blokovom konaní za priestupok pri prekročení maximálne stanovenej rýchlosti v obci alebo mimo obce uložiť pokutu 500 až 800 eur. Spravidla ide o prekročenie rýchlosti v obci o 21 km/hod a mimo obec o viac ako 31 km/hod. Porušenie môže polícia riešiť v dvoch konaniach. Prvé je priestupkové konanie. Ide o riešenie priamo na mieste, keď je vodič zastavený. Za porušenie môže vodič dostať v blokovom konaní pokutu až do výšku 800 eur, závisí to od intenzity prekročenia maximálne povolenej rýchlosti.

Polícia využíva na postih porušení aj konanie o deliktoch na úseku cestnej premávky. Ide o konanie, keď vodič nie je zastavený. "Ak riešime takéko porušenie v rámci objektívnej zodpovednosti, v tom prípade sme vodičovi nikdy nebrali vodičský preukaz. Vodičovi sme vymerali pokutu, ktorú uhradil, dokonca je tam zľava 1/3, a tým je záležitosť vybavená," ozrejmil Ábel a dodal: " Z dôvodu zrovnoprávnenia oboch konaní je podľa mňa správne, že v takýchto prípadoch sa vodičský preukza nezadržiava." 

Ábel upozorňuje na vodičov zo zahraničia. Vysvetlil, že aj keď to bolo možné, cudzincom vodičský preukaz polícia nikdy nezadržala, pretože volať cudzinca - priestupcu na správne konanie na príslušný dopravný inšpektorát je neúčelné a neekonomické. "Slovenská republika sa týmito konaniami zaradzuje medzi vyspelé štáty EÚ a hlavne medzi tie štáty, ktoré využívajú v praxi aj inštitút objektívnej zodpovednosti," skonštatoval policajný viceprezident. 

 

 

Viac o téme: RýchlosťPokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu