Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slováci rozpútali hon na vinníka streľby na Tomáša (†17): Odborníci schladia všetkých sudcov

Michal, ktorý sedel za volantom a Tomáš, ktorý po streľbe zahynul Zobraziť galériu (8)
Michal, ktorý sedel za volantom a Tomáš, ktorý po streľbe zahynul (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Po víkendovej policajnej streľbe na unikajúce auto, pri ktorej prišiel o život 17-ročný Tomáš, sa rozprúdila vášnivá debata. Jedni vinia za zbytočnú smrť policajtov, iní hovoria, že jednoznačne pochybil Michal (19) za volantom. Bezpečnostní analytici však majú na vec jasný názor.

Policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede bránil postup zasahujúcich policajtov. Vyslovil, že mu je nesmierne ľúto vyhasnutie mladého života, no jeho zverenci postupovali v súlade so zákonom.  Časť laickej verejnosti zdieľa rovnaký názor a chápe zákonnosť postupu. Oponenti ale kontrujú. Ak zasahujúci policajti identitu vodiča za volantom poznali a vedeli o ňom, že pácha priestupky na úseku cestnej dopravy, vedeli aj to, že nejde o nijakého nebezpečného vraha alebo zločinca. Mali ho teda nechať odísť a posvietiť si naňho na druhý deň.

Prezident Policajného zboru generál
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Policajti ale hovoria, že Michal svojou nezodpovednou a riskantnou jazdou po stredovej čiare, či v ľavom jazdnom pruhu ohrozoval ostaných účastníkov cestnej premávky. Gašpar svojich bráni tým, že ak by nezasiahli, mohlo dôjsť k oveľa väčšej tragédii, napríklad k dopravnej nehode, kde by boli následky vážnejšie. 

Bezpečnostný odborník však všetkých "sudcov" rýchlo schladil. "Apelovať na laickú verejnosť dnes vôbec nemá žiaden zmysel. Potrvá ešte niekoľko dní, kým začne viac myslieť, ako cítiť. Ale čoho sú schopní skutoční, či domnelí odborníci a experti predbiehajúci sa v kritike policajného zásahu už od nedele, keď nikto nemal prakticky žiadne informácie, to už presahuje hranice môjho chápania. Nebadane sme z čias, keď sme sa do dôkladného vyšetrenia incidentu vyjadrovali mimoriadne zdržanlivo, preplávali do doby internetových tribunálov a facebookových vyšetrovacích komisií, ktoré sú s právoplatnými rozsudkami hotové skôr, ako nejaké oficiálne vyšetrovanie vôbec začalo," napísal na Facebooku Radovan Bránik s tým, že to je veľmi zlé.

Nebohý Tomáš
Zobraziť galériu (8)
Nebohý Tomáš  (Zdroj: Facebook)

Ozvali sa už aj niektorí politici, ktorí chcú situáciu spolitizovať. "Politici si tiež nedajú ujsť príležitosť vybičovať vášne do krajnosti a spájajú streľbu v Hronskom Beňadiku so zbabelosťou polície pri vyšetrovaní podvodníkov s DPH. Akoby medzi týmito dvoma vecami existoval akýkoľvek kauzálny súvis. Ibaže neexistuje, lebo navodzovanie dojmu, že si dopravák z Beňadiku ide naprávať pošramotené ego z toho, že jemu neznámy bratislavský kolega z úplne iného odboru si netrúfne na kamaráta vládnych politikov, je scestné," myslí si Bránik. 

Zákon je vždy a výhradne v rukách politikov a poslancov Národnej rady SR. A hovorí, že v prípade unikajúceho auta je za splnenia istých podmienok policajt oprávnený použiť zbraň, a to nielen, keď vodič bezprostredne ohrozuje život, zdravie s majetok iných osôb, ale dokonca aj vtedy, keď život, zdravie a majetok môže ohrozovať.

Michal, ktorý šoféroval auto smrti
Zobraziť galériu (8)
Michal, ktorý šoféroval auto smrti

Diskutujúci špekulujú nad tým, či policajti mohli v noci za zlej viditeľnosti spoznať v aute vodiča. "Moje osobné presvedčenie je, že za daných okolností nebolo možné bezpečne spoznať totožnosť vodiča - ale jednak je to moje osobné presvedčenie a druhak - išlo o osobu, ktorá opakovane hrubým spôsobom marila výkon úradného rozhodnutia. Ten človek nesmel sedieť za volantom auta a že tam sedel napriek trojnásobnému zákazu a nesedel namiesto toho za mrežami, nie je problémom polície, ale prokuratúry a súdov," hovorí bezpečnostný analytik. 

Protichodné názory verejnosti, ktoré diskutujúci zverejnili na Facebooku pod videom policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Slováci rozpútali hon na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Slováci rozpútali hon na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Slováci rozpútali hon na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Neschopnosť policajta?

Verejnosť je z policajtovej streľby pohoršená. Hovorí, že neprešiel poriadnym výcvikom a netrafil koleso unikajúceho auta. No expert má odlišný názor. "Neviem, koľkí z odborníkov vyjadrujúcich sa v tomto zmysle niekedy v noci v rýchlosti 120 km/h strieľali z okienka idúceho auta na koleso iného unikajúceho auta. Domnievam sa, že žiaden z nich sa v takej situácii nikdy neocitol, pretože ak by si to niekedy skúsili, nemohli by zo seba vysotiť niečo o nedostatočnom výcviku policajta. Každý, kto vie skutočne účinne používať krátku ručnú zbraň v reálnych podmienkach, vám totiž potvrdí, že šanca dokázať prestreliť zadné koleso auta je v takýchto podmienkach limitne blízka nule. Či mal, alebo nemal policajt dostatočný výcvik, nevieme. Čo vieme, že aj keby sedel na jeho mieste Bond, s veľkou pravdepodobnosťou by netrafil," myslí si bezpečnostný analytik.


Prečítajte si aj: 

FOTO Toto je vodič auta smrti: Michal (19) unikal ďalej, Tomáš (†17) zaplatil životom

Gašpar reaguje na streľbu na Tomáša (17): VIDEO Detaily zásahu, policajt potrebuje psychológa!

Spoveď Tomášovej mamy, ktorej zabili policajti syna: Zabudli povedať, že je zastrelený


Tri varovné výstrely išli do vzduchu a keď na ne vodič unikajúceho auta nereagoval, strieľal na koleso. "Bez irónie, v takejto situácii je náročné vôbec zasiahnuť auto, trafiť sa z prvej do kolesa je z ríše snov. Potichu som dúfal, že aspoň odborníci vyjadrujúci sa do médií žijú v realite. Zjavne omyl," hovorí Bránik a vtipne poznamenáva: "A ďalší s plechovým ksichtom navrhuje, aby bolo možné zákonne použiť iba varovné výstrely do vzduchu; to má preboha aký zmysel, keď bude vodič vedieť, že mu v skutočnosti nehrozí nič? Akože keď už je naháňačka, tak nech má aj dramatickú zvukovú kulisu, ktorá absolútne nič nerieši?"

Mali myslieť na to, že v aute sú pasažieri

Ďalší bezpečnostný analytik nevie, či policajti mali, alebo nemali strieľať. "Neviem povedať nič nové, len opakovať už povedané, že policajti mali pred streľbou myslieť na to, že vo vozidle sa môžu nachádzať aj pasažieri, ktorí neschvaľujú počíňanie vodiča a sú de facto rukojemníkmi," zareagoval pre Topky Milan Žitný s tým, že pre policajta aj pre rodinu je to trauma na celý život a na toto treba podľa neho myslieť.

Milan Žitný
Zobraziť galériu (8)
Milan Žitný  (Zdroj: Archív MŽ)

Treba dobre zvážiť, ako postupovať

Žitný spomína tiež prípad známeho speváka Petra Fialu, ktorý tiež podľahol zraneniam po streľbe na auto, ktoré unikalo. "Preto sa treba naozaj vážne zamyslieť či spôsob, akým príslušníci Policajného zboru pristupujú k tejto veci, je správny a adekvátny. Odporúčam, pozrieť si videá, ako zasahujú v Spojených štátoch amerických, nevidel som jediný prípad streľby na vozidlo, často išlo o prenasledovanie, často s pomocou ďalších policajných vozidiel," zakončil Žitný.

Vyšetrenie prípadu má teraz plne v rukách Inšpekcia Ministerstva vnútra SR. Jej úlohou je prešetriť zákonnosť postupu a ostatné okolnosti, ktoré smrti mladého muža predchádzali. Nech už je názor verejnosti akýkoľvek, Tomášovi to, žiaľ, život nevráti. "A stále častejšie sa k tejto vlne pridávajú aj ľudia, ktorí si ešte stále veria, že sú odborníkmi. Je to odporné a nikomu, ani rodičom toho mŕtveho chlapca, ani policajtom, ktorí si teraz prechádzajú peklom a ani spoločnosti ako takej to nepomôže. Naopak. Príšerne, neskutočne to škodí," uzatvára bezpečnostný analytik Bránik.

Viac o téme: TragédiaStreľbaHronský Beňadik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu