Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šialený exstarosta sa postavil pred súd: Za pokus o vraždu mu hrozí 25 rokov v base

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Famous)

TRENČÍN – Vypočutím poškodenej a svedkov sa dnes na Okresnom súde (OS) v Trenčíne začalo hlavné pojednávanie v kauze zločinu vraždy v štádiu pokusu. V obci Višňové v okrese Nové Mesto nad Váhom sa ho mal v roku 2014 podľa obžaloby dopustiť vtedajší starosta Višňového Jaroslav B., ktorý dvomi výstrelmi z pištole zasiahol svoju vtedajšiu manželku (52) do hrude a ruky.

Ako informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne, podľa obžaloby medzi manželmi vznikla hádka, ktorej príčinou mala byť údajná nevera poškodenej. „Poškodená uviedla, že sa dá rozviezť, na čo obžalovaný spod saka vytiahol revolver a s úmyslom usmrtiť ju vystrelil na poškodenú minimálne dvakrát. Potom ako ju zasiahol, obžalovaný opakoval slová 'teraz skapeš'. Poškodená bola hospitalizovaná v nemocnici v bezprostrednom ohrození života,“ priblížil hovorca. 

Žena strávila dva mesiace v trenčianskej nemocnici. Ako povedala na dnešnom pojednávaní, do svadby sa obvinený správal vzorovo, po svadbe sa jeho správanie radikálne zmenilo. „Začal piť a s pitím bolo spojené to, že začal byť agresívny, vyhrážal sa mi zabitím. Nikdy by som nečakala, že to, čím sa mi vyhrážal, raz naozaj urobí. Keď to už urobil raz, pokojne by bol schopný urobiť to aj druhýkrát,“ zdôraznila poškodená. 

Ako dodala, dodnes nedokáže pochopiť, prečo jej exmanžela prepustili v septembri z vyšetrovacej väzby. „Uznesenie o zastavení trestného stíhania nikdy nenadobudlo právoplatnosť a napriek tomu bol prepustený z vyšetrovacej väzby. Dobrovoľne sa chcel liečiť v psychiatrickej liečebni. Tam však zistili a znalci to potvrdili, že ho nemajú na čo liečiť. Informovali o tom aj OS v Trenčíne a z liečebne ho prepustili,“ doplnila s tým, že teraz si užíva slobodu a ona je pod policajnou ochranou. 

Podľa splnomocnenca obžalovanej Pavla Benka požiadali pred dnešným pojednávaním o opätovné vzatie obžalovaného do väzby. Dôvodom bola podľa neho skutočnosť, že napriek súdnemu zákazu obžalovaný poškodenú prostredníctvom neho kontaktoval písomne. „Písomne žiadal niečo, o čom vie, že na to nemá nárok, čo považujeme za provokáciu. Podali sme podnet na políciu a za snahu o ovplyvňovanie poškodenej sme dali návrh na vzatie do väzby. Súd to zamietol, že to nie je dôvodné,“ skonštatoval Benko.  

Obžalovaný ešte pred pojednávaním požiadal prostredníctvom svojho právneho zástupcu, aby sa všetky pojednávania konali bez jeho účasti. Obhajca sa pre médiá k prípadu odmietol vyjadriť, pojednávanie bude pokračovať vypočúvaním znalcov začiatkom septembra. V prípade dokázania viny hrozí podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Eleny Antalovej obžalovanému trest odňatia slobody až na 25 rokov. 

Viac o téme: VraždaPokus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu