Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bos Mikuláš Černák tvrdí: Kováča mladšieho uniesla SIS, zavlečenie si objednal Mečiar

Mikuláš Černák Zobraziť galériu (3)
Mikuláš Černák (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zavlečenie syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča mladšieho do Rakúska v roku 1995 vykonala Slovenská tajná služba (SIS), ktorá si na sledovanie svojej obete najala členov podsvetia. Vo svojej novej knihe to napísal Mikuláš Černák, ktorý je označovaný za niekdajšieho bosa slovenskej mafie a ktorý si vo väzení odpykáva doživotný trest za spáchanie šiestich vrážd.

Partnerka bossa Černáka sa objavila v ponuke eskortu: Pikantné FOTO Moniky, sex za peniaze!

"SIS oslovila na sledovanie (Michala Kováča mladšieho - pozn. ČTK) nás, podsvetie, ... a potom ho sami príslušníci SIS uniesli do Rakúska," uviedol Černák. Dodal, že zavlečenie exprezidentovho syna do cudziny si objednal vtedajší autoritársky premiér Vladimír Mečiar.

O účasti SIS na únose Kováča mladšieho sa špekuluje už roky. SIS údajne chcela týmto spôsobom zdiskreditovať vtedajšieho prezidenta, pretože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováča mladšieho bol v tom čase v zahraničí vydaný zatykač, rakúsky súd ho ale nemeckej prokuratúre nevydal a vrátil ho domov.

Vyšetreniu únosu bráni kontroverzná amnestia, ktorú v roku 1998 udelil Mečiar, ktorý tiež vykonával niektoré právomoci hlavy štátu. Návrhy na zrušenie kontroverzných amnestií v parlamente v minulosti opakovane nepodporili poslanci súčasnej vládnej strany Smer-sociálna demokracia premiéra Roberta Fica.

Bos Mikuláš Černák tvrdí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Černák v knihe pod názvom Prečo som prelomil mlčanie tiež uviedol, že tí, ktorí zavlečenie Kováča mladšieho zosnovali a riadili, nechali odstrániť policajta Róberta Remiáša a že tento zločin si objednali u mafie. Remiáš zomrel v roku 1996, keď v jeho aute vybuchla nastražená bomba. Predtým vraj zabezpečoval spojenie s bývalým pracovníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý sa skrýval v zahraničí. Fegyveres predtým vypovedal, že za únosom prezidentovho syna stála práve tajná služba.

Odsúdený Černák v knihe tiež píše o podplácaní policajtov, prokurátorov, sudcov alebo štátnych úradníkov a o činnosti svojho gangu, ktorý v 90. rokoch vraj ovládal značnú časť podsvetia na Slovensku. Súd na Černáka uvalil väzbu v roku 1997 a následne bol odsúdený za vydieranie. Pred šiestimi rokmi Černáka iný súd uznal vinným zo šiestich vrážd, za čo mu vymeral doživotie.

Černák skôr v tomto roku počas súdneho pojednávania o iných mafiánskych vraždách vyhlásil, že sa hanbí za svoju temnú minulosť a že chce svedčiť v niektorých procesoch. Vo svojej knihe Černák uviedol, že o svojom zámere už pred dvoma rokmi písal terajšiemu námestníkovi generálneho prokurátora.

Bos Mikuláš Černák tvrdí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Generálna prokuratúra reagovala vyhlásením, že sa podnetmi od Černáka a jeho advokáta zaoberala. Zároveň spochybnila vierohodnosť odsúdeného. "Vzhľadom na to, že Černák je v histórii slovenskej kriminalistiky a justície považovaný za osobu odsúdenú za najväčší počet najzávažnejších trestných činov, je potrebné túto osobu odsúdiť z morálno-spoločenského hľadiska a v tejto súvislosti aj hodnotiť autenticitu a vierohodnosť akýchkoľvek prejavov a vyjadrení tejto osoby," uviedla vo vyhlásení generálna prokuratúra.

Viac o téme: Vladimír MečiarMikuláš ČernákSISMichal Kováč ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu