Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Exprimátorovi Košíc hrozí väzenie: Knapíka súdia za machinácie

František Knapík
František Knapík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výsluchom svedkov pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s exprimátorom Košíc Františkom Knapíkom a jeho podriadeným Vladimírom Š. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich obžaloval z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní v roku 2009, súvisiacom s modernizáciou MHD v meste. Svojím konaním podľa obžaloby mestu Košice spôsobili škodu viac ako 433-tisíc eur. Obaja vyhlásili, že sú nevinní.

Súd predvolal svedčiť zamestnanca Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý v prípravnom konaní nevypovedal. Ten bol v tomto prípade vedúcim kontrolnej skupiny, ktorá preverovala postup mesta Košice pri verejnom zaobstarávaní externého poradcu na nákup autobusov z eurofondov v súvislosti s projektom na znižovanie emisií modernizáciou MHD mesta Košice. Uviedol, že v tejto veci boli porušené princípy verejného obstarávania, čo sa týka navýšenia odmeny pre poradcu o vyše 433-tisíc eur. Podotkol, že základná odmena pre poradcu 67 354 eur bola v súlade so zákonom, ale čiastka navyše nie. Podľa neho ak vybraný poradca požadoval navýšenie odmeny, mal sa tender zrušiť a vypísať nové výberové konanie. 

O okolnostiach výberového konania na poradcu vypovedal muž, ktorý mal licenciu ako odborne spôsobilá osoba vo verejnom obstarávaní v tejto veci. S mestom mal na túto činnosť uzavretú zmluvu a bol členom komisie, ktorú viedol obžalovaný Vladimír Š., v tom čase vedúci oddelenia strategického rozvoja Magistrátu mesta Košice. Svedok uviedol, že sa postupovalo štandardne a on sa podieľal aj na tvorbe mandátnej zmluvy s víťazom tendra, bratislavskou spoločnosťou. Zmluva s dodatkom o navýšení odmeny mu nebola doručená. 

Svedčili aj členovia výberovej komisie, v tom čase zamestnanci magistrátu. Uviedli, že František Knapík ako primátor v tejto veci, ale ani v iných prípadoch, nezisťoval podrobnosti. 
Obžalovaný Knapík bol v tom čase primátorom a Vladimír Š. vedúcim oddelenia strategického rozvoja Magistrátu mesta Košice. Mesto hľadalo externého poradcu na nákup autobusov z eurofondov v súvislosti s projektom na znižovanie emisií modernizáciou MHD mesta Košice. Súťaž vyhrala bratislavská spoločnosť s r.o. s ponukou 67 354 eur. Do mandátnej zmluvy s poradcom sa však dostal aj dodatok, ktorý navýšil jeho odmenu o štyri percentá z celkovej získanej dotácie. Mesto sa v novom bode zaviazalo bratislavskej spoločnosti zaplatiť navýšenú odmenu zo schváleného nenávratného finančného príspevku z eurofondov. V takejto podobe primátor zmluvu aj napriek upozorneniu na nedostatok prostriedkov v rozpočte podpísal. Peniaze poradenská firma dostala v roku 2010 a Košiciam tak vznikla škoda vyše 433-tisíc eur. 

Vedúci oddelenia strategického rozvoja mal v kompetenciách aj právomoc ako predseda komisie na vyhodnocovanie ponúk pri inkriminovanej verejnej súťaži. Primátorovi predložil na podpis najskôr informáciu pre víťaznú firmu a neskôr i návrh mandátnej zmluvy a potom i dodatok o navýšení odmeny o štyri percentá. Primátor začiatkom februára 2010 po predchádzajúcom schválení Vladimírom Š. podpísal dodatočnú odmenu pre bratislavskú s.r.o. Prokuratúra v tejto súvislosti poukázala na to, že pri tejto zmluve bol porušený zákon o verejnom obstarávaní a Vladimír Š. predložil primátorovi na podpis zmluvu, hoci na vyplatenie dodatočnej odmeny nemalo mesto v rozpočte vytvorené finančné prostriedky. 

Knapík uviedol, že do tohto ani ďalších výberových konaní nevstupoval a nemal z toho žiadnu výhodu. Priznal tiež, že zmluvu detailne pred podpisom nepreštudoval a na otázku predsedu senátu prečo nepostupoval ako dobrý hospodár, neodpovedal. Primátor sa údajne spoliehal na odborné útvary magistrátu. 

Podľa internetovej stránky Mesta Košice projekt na modernizáciu MHD sa uskutočnil od začiatku roku 2010 do júna 2011. Jeho cieľom bolo zníženie emisií znečisťujúcich látok z verejnej dopravy. Európsky fond regionálneho rozvoja projekt spolufinancoval v objeme 85 percent a štátny rozpočet Slovenskej republiky vo výške desať percent. Výška nenávratného finančného príspevku dosiahla viac ako 9,1 milióna eur. Mesto kúpilo 19 nových autobusov na plynový pohon, ktoré nahradili staré naftové. 

Ak súd uzná exprimátora a úradníka za vinných, môže im uložiť trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov. Pojednávanie pokračuje v piatok 5. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu