Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vypovedal bývalý sýkorovec: Zohnal "len" zbrane, garáž a chatu

Daniel Vaniš
Daniel Vaniš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes pokračovalo hlavné pojednávanie so siedmimi obžalovanými, ktorých špeciálna prokuratúra viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Údajný šéf gangu sýkorovcov Róbert L., známy pod prezývkou Kýbel, je na úteku, rovnako ako Martin B., prezývaný Rus. Koná sa voči nim ako ujdeným. Ďalší obžalovaný Jozef R., nazývaný Potkan, požiadal senát ŠTS, aby pojednával v jeho neprítomnosti a neskôr to isté urobil aj Alojz K., známy ako Lojzo Čistič.

Na lavici obžalovaných tak dnes sedela trojica - Ivan C., prezývaný Vinco – Vincko, Marek T. a Martin K. Posledný menovaný, ktorý čelí obžalobe z účasti na vražde Romana Deáka a členstva v zločineckej skupine, hneď v prvý deň megaprocesu (20. 1.) urobil vyhlásenie o svojej vine.

Pred senátom dnes vypovedal bývalý člen sýkorovcov Daniel Vaniš, ktorý ako sám tvrdí, fungoval v skupine 15 rokov. Potvrdil, že najvyššie postaveným, ktorý mal vždy posledné slovo, bol Róbert L. a on robil pre neho. Operoval na teritóriu Záhoria a najprv spadal pod Ivana C. Keď vraj Vinco začal piť, Róbert L. urobil šéfa z neho.

Na súde podrobne vyrozprával, ako zločinecká skupina fungovala. Vaniš mal chodiť po podnikoch a vyberať tzv. výpalné. Podnikov, ktorým údajne poskytovali ochranu, mohlo byť mesačne 20 aj 30.

"Čím viac podnikov, tým sme mali vyššiu výplatu. Cenu sme určovali my podľa obratu podniku," povedal svedok. Jeho výplata bola okolo 28.000 slovenských korún. Vo svojej výpovedi hovoril aj o podvodoch s falošným kokaínom. Predávali vrecká, ktoré naplnili kávou a navrch dali pravý kokaín.

Vaniš vypovedal, že vraždu Deáka si mal objednať Marek T. na stretnutí, kde bol Vinco a Peter Havaši, prezývaný Havel, ktorý bol šéfom jednej z vetiev sýkorovcov. Jeho vtedy poslali von. O chystanej vražde Deáka mu mal v aute povedať Vinco. Ako svedok uviedol, on mal "len" zabezpečiť garáž, ktorú prenajal, zohnať zbrane, na ktoré mu dal peniaze Vinco, a chatu, kde sa mali po vražde schovať strelci, čo aj urobil.

Podľa predchádzajúcich výpovedí Deáka mali zastreliť Jozef R. a Jurij F., ďalší sýkorovec, ktorý sa k tejto vražde už priznal. Daniel Vaniš bol podľa vlastných slov v roku 2008 na úteku v Španielsku, po návrate sa sám prihlásil na políciu, údajne preto, že sa bál. Jeho manželke sa mal ktosi vyhrážať.

Slová korunného svedka obžaloby Vaniša, ktorý je na slobode, obhajoba spochybnila, nazvala ju účelovou a svedka nedôveryhodným. Obžalovaný Marek T. vinu odmieta. Proces pokračuje v piatok (20. 2.).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu