Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Slovenských elektrárňach bola policajná razia, vieme prečo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V najväčšom slovenskom výrobcovi elektriny, spoločnosti Slovenské elektrárne, bola policajná razia. Túto informáciu potvrdili viaceré od seba nezávislé zdroje. Policajti si prišli pre dokumenty k privatizácii tejto firmy. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková.

Dôvodom, prečo si dnes polícia prišla do Slovenských elektrární (SE) pre listinné doklady a dáta v počítačoch tejto firmy, je prebiehajúce trestné konanie. Potvrdil to prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

"Od 30. júna vykonáva polícia trestno-procesné vyšetrovanie vo veci podozrenia dvoch trestných činov, a to porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku a skresľovanie údajov v hospodárskej obchodnej evidencii," uviedol Gašpar. Ako dodal, pre potreby posúdenia tohto podozrenia bolo nutné zaistiť niektoré doklady a dáta. "Na základe ich posúdenia a ďalších úkonov sa budeme môcť vyjadrovať ďalej o vývoji vyšetrovania," dodal policajný prezident.

"Sú len dve možnosti, prečo polícia vykonala akciu v SE. Buď to súvisí s privatizáciou z čias expremiéra Mikuláša Dzurindu, čo je málo pravdepodobné, alebo to súvisí s aktuálnou možnou zmenou vlastníka. Všetko je otvorené. V tejto súvislosti ma len napadá, prečo dostal exminister hospodárstva Tomáš Malatinský policajnú ochranu, keď nedávno (2. júla, pozn. red.) skončil vo svojej funkcii. Dnešné vyjadrenia policajného prezidenta Tibora Gašpara naznačujú, že vyšetrovanie je vedené voči riadiacim orgánom a vlastníkom SE," povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Ako prvý o razii informovala RTVS

O tom, že v SE prebieha policajná razia, informovala na svojom facebookovom profile RTVS. Mali jej to potvrdiť zamestnanci elektrární.

"Máme informáciu od Prezídia Policajného zboru, že nejde o raziu, ale o zaisťovaciu akciu archívnej dokumentácie z obdobia privatizácie," uviedla Žiaková s tým, že pre ďalšie informácie je potrebné obrátiť sa na políciu.

"Nepoznáme dôvody tejto policajnej akcie v našich priestoroch, avšak plne spolupracujeme s políciou a poskytujeme všetky požadované informácie," reagovala priamo v sídle Slovenských elektrární v Bratislave hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová.

Ako potvrdili viacerí zamestnanci SE, policajná akcia sa dnes uskutočnila nielen v centrále v Bratislave, ale aj ďalších prevádzkach elektrární na celom Slovenku, napríklad v Prievidzi, Trenčíne a Mochovciach. Akcia prebiehala pokojne.

Väčšinový 66-% podiel v SE získala v roku 2006 talianska spoločnosť Enel. Zvyšok vlastní Slovenská republika cez Fond národného majetku (FNM). V posledných mesiacoch predstavitelia Enelu avizovali záujem predať svoj podiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu