Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tragédia na diaľnici D1: Krik zúfalej učiteľky, nešťastní príbuzní a chýbajúce zvodidlá!

Letecký pohľad na tragédiu Zobraziť galériu (8)
Letecký pohľad na tragédiu (Zdroj: tv noviny)

PIEŠŤANY – Slovensko sa spamätáva z tragédie, ktorá včera otriasla celou krajinou. Na diaľnici D1 medzi Piešťanmi a Hlohovcom v smere na Bratislavu havaroval autobus, v ktorom bolo 32 ľudí. Vodič zišiel zatiaľ z nezistených príčin z cesty, pričom k stretu s iným vozidlo nedošlo. Pri nehode zomreli štyri gymnazistky. Rozhorčení čitatelia vidia príčinu nešťastia aj v chýbajúcich zvodidlách popri diaľnici. Vodiča už policajti zadržali.

"Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia, z ktorého je podozrivý 57 ročný vodič autobusu. Po dopravnej nehode ho vyšetrovateľ zadržal a v súčasnoti s ním prebiehajú ďalšie procesné úkony," informovala hovorkyňa trnavských policajtov Mária Linkešová. Na miesto dopravnej nehody polícia prizvala znalca z odboru dopravy, ktorý bude vykonávať znalecké skúmenie na stanovenie okolností a príčin nehody. Súčasne polícia zabezpečuje ďalšie dôkazy a výsluchy poškodených svedkov.

Chýbajúce zvodidlá

„Veľmi pekne vás prosím nedajte vydýchnuť tým, čo sú zodpovední,“ píše čitateľ Rudolf a rozhorčene sa pýta: „Čo je to za diaľnicu bez zvodidiel, bez plotov, bez poriadnych odraziek? Dokedy bude trápne oranžovo značená?  Prečo sa schovávajú za výhovorku, že je stále vo výstavbe? V akej výstavbe, keď sa tam nič nedeje?

Tragédia na diaľnici D1:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: tv noviny)

Tragédia na diaľnici D1:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: tv noviny)

„Mňa len napadla okamžite jedna vec. Ako je možné, že na diaľnici nie sú zvodidlá? Stačí ísť po diaľnici v Rakúsku, Nemecku, Taliansku...tam nenájdete meter diaľnice bez zvodidiel!“ reaguje ďalšia čitateľka Martina a dodáva: „Keď dostane šofér aj mikrospánok a chcel by to vytočiť ako tento šofér s deťmi, zvodidlo by ho zachránilo pred prevrátením a zavalením štyroch nevinných detí pod autobusom. Strašná smrť! 

Pri včerajšej tragédii zomreli štyri 18-ročné  gymnazistky Zuzana, Paulína, Nikola a Patrícia. „Boh pomáhaj premôcť pozostalým tu bolesť,“ dodáva čitateľ.

Tragédia na diaľnici D1:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: tv noviny)

Nepredsatviteľný šok pre všetkých

Pri hromadnom nešťastí zasahovali záchranári, policajti a hasiči. Ranených prevážali do troch nemocníc v Trnave, Piešťanoch a Bratislave. Na miesto tragédie sa okamžite schádzali rodičia a príbuzní cestujúcich. Tí so strachom a slzami v očiach smerovali aj do nemocníc. V autobuse bolo 29 študentov Športového gymnázia Jozefa Herdu z Trnavy spolu s dvoma učiteľkami a vodičom. Vracali sa z dvojdňovej literárnej exkurzie z Oravy.  

Všetci zažili nepredstaviteľný šok, z tragickej havárie sa nevedia spamätať. Pred gymnáziom horia sviečky a vztýčená je aj čierna vlajka. Nie len rodičia sa o svoje deti báli. Do nemocníc prichádzali aj príbuzní či priatelia.

Ako informuje Plus jeden deň, z Jednotky intenzívnej starostlivosti trnavskej nemocnice sa hodiny ozýval plač. Učiteľka, ktorá bola pri nehode ťažko zranená, sa nedokázala vyrovnať so správou, že pod havarovaným autobusom zahynuli jej štyri študentky. Zdrvujúcu správu jej oznámila psychologička. „Nie, prosím, nie!“ kričala zúfalá učiteľka. Hodiny sa nevedela utíšiť.

Tragédia na diaľnici D1:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Tragédia na diaľnici D1:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Zdravotný stav pacientov je stabilizovaný

Zdravotný stav dvoch pacientov, ktorých po piatkovej nehode autobusu na diaľnici D1 previezli do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, je stabilizovaný. Pacienti sú pri vedomí a komunikujú. Potvrdila to hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická. "Obidvaja podstúpili operačnú liečbu a ostávajú u nás naďalej hospitalizovaní," uviedla Kamenická. O tom, kedy by mohli pacientov prepustiť do domáceho ošetrenia, je podľa jej slov ešte predčasné hovoriť.

Zdravotný stav žiakov a učiteliek, ktorých hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Trnava po piatkovej tragickej nehode autobusu na diaľnici D1, je stabilizovaný a zlepšuje sa. V súčasnosti, ako informoval riaditeľ nemocnice Martin Tabaček, sa robia ďalšie vyšetrenia. "Nie je vylúčené, že v priebehu tohto víkendu prepustíme prvé deti domov," povedal.

Tragédia na diaľnici D1:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: TASR)

V núdzi poznáš priateľa

Bohužiaľ, ale naozaj platí, že v núdzi poznáš priateľa: „Chcela by som poďakovať neznámemu vodičovi osobného auta, ktorý volal záchranné zložky. Chcem poďakovať aj dvom vodičom kamiónov z firmy eurotrans Považská Bystrica, menovite Petrovi Zadnancinovi a Danielovi Ďurkovskému, ktorí pomáhali zachraňovať študentov. Ako povedali, smutné na celej udalosti bol aj fakt, že veľa áut prešlo okolo bez povšimnutia,“ napísala nám čitateľka Zuzana.

Tragická havária sa stala v piatok 6. júna pred 16. hodinou na diaľnici D1 v km 74 v smere na Hlohovec. V autobuse sa nachádzalo 29 detí a dve učiteľky. Vodič zišiel zatiaľ z nezistených príčin mimo cestu. Na mieste podľahli štyri dievčatá. Záchranári odviezli do nemocnice v Piešťanoch 6 detí, dve zostali na pozorovanie. Do trnavskej fakultnej nemocnice previezli 17 študentov a ich pedagogičky, tri osoby sa podrobili operačnému výkonu. Hospitalizovaní zostali v nemocnici počas noci na dnes na pozorovanie. Do bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice previezol dve zranené deti z miesta nehody záchranársky vrtuľník. Postihnutým a ich rodinám bola ponúknutá pomoc krízových psychológov. Na mieste tragédie zasahovali hasiči z Piešťan, Hlohovca a Trnavy. Diaľnica D1 bola niekoľko hodín v úseku nehody uzavretá, dopravu obnovili až po 22. hodine.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu