Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Megakauza s piťovcami je na konci: Prokurátor navrhol tieto tresty

Juraj Ondrejčák alias Piťo Zobraziť galériu (13)
Juraj Ondrejčák alias Piťo (Zdroj: Foto: topky.sk)

BRATISLAVA - Ostro sledovaná kauza údajnej zločineckej skupiny piťovci, ktorej podľa prokuratúry šéfoval Juraj Ondrejčák alias Piťo, dnes dospela do finále. Prokurátor viacerým členom skupiny navrhol vysoké tresty. Okrem toho v záverečnej reči navrhol, aby všetkým obžalovaným údajným členom skupiny piťovci s výnimkou jediného prepadol majetok.

Až ôsmim obžalovaným, konkrétne Jurajovi Onderjčákovi, Matejovi Šalagovi, Miroslavovi Abrahamovi, Martinovi Padúchovi, Petrovi Hluchovi, Matejovi Baričiakovi, Igorovi Dvorskému a Adamovi Štefunkovi navrhol prokurátor uložiť nepodmienečný trest odňatia slobody pri hornej hranici trestnej sadzby so zaradením do väzenia s maximálnym stupňom stráženia. Trestná sadzba za skutky, ktoré im obžaloba pripisuje, je 20 až 25 rokov. O záverečnom návrhu prokurátora informovala agentúru SITA hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Juraj Ondrejčák alias Piťo
Zobraziť galériu (13)
Juraj Ondrejčák alias Piťo  (Zdroj: Jan Zemiar)

Druhá skupina ľudí z obžaloby Ladislav Antal, Peter Bola, Vladimír Madaras, Jozef Šefranko a Andrej Očenáš by si podľa žalobcu zaslúžili trest väzenia v strede zákonom stanovenej trestnej sadzby. Aj ich navrhuje zaradiť do najprísnejšieho stupňa väzenia. Pre Michala Blažíčka, Miloslava Cisára, Tomáša Bieloviča tiež žiada nepodmienečný trest odňatia slobody v strede zákonom stanovenej trestnej sadzby, ale už so zaradením do väzenia s minimálnym stupňom stráženia.

Adam Štefunko alias Šangala
Zobraziť galériu (13)
Adam Štefunko alias Šangala  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Pre obžalovaného Tomáša Králku prokurátor navrhuje nepodmienečný trest odňatia slobody v strede trestnej sadzby vo väzení so stredným stupňom stráženia. Všetkým spomenutým obžalovaným by mal podľa prokurátora súd nariadiť aj prepadnutie majetku. Jedinou výnimkou je Antonín Topercer, pre ktorého navrhuje prokurátor podmienečný trest v dolnej polovici trestnej sadzby s primeraným určením dĺžky skúšobnej lehoty. Proces teraz pokračuje záverečnými rečami obhajcov a obžalovaných.

MIroslav Abraham alias Floxňa
Zobraziť galériu (13)
MIroslav Abraham alias Floxňa

Piťo a Matej Šalaga alias Gaťa
Zobraziť galériu (13)
Piťo a Matej Šalaga alias Gaťa  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Obžalobu na pôvodne 19 údajných členov skupiny piťovci za 19 skutkov predniesol žalobca 12. augusta minulého roka. Medzi žalovanými skutkami figuruje najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Piťovi včera veľmi do
Zobraziť galériu (13)

Vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Počas prípravného konania vypočuli takmer 100 ľudí, robili konfrontácie a zabezpečovali množstvo znaleckých posudkov z rôznych odborov. Jeden z obžalovaných Peter Martiška pri predbežnom prejednaní obžaloby oznámil, že chce pristúpiť na dohodu o vine a treste, jeho prípad riešili samostatne.

Peter Martiška
Zobraziť galériu (13)
Peter Martiška  (Zdroj: Jan Zemiar)

Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, resp. v nej pôsobili alebo ju podporovali. Pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj Ondrejčák alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov.

V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že si dovolili robiť problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny na druhý deň žiadal zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa napokon nestalo. Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty. Objednal sa tam jeden z nich a žiadal od žien peniaze za poskytovanie ochrany. Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome.

Piťovi včera veľmi do
Zobraziť galériu (13)

Megaproces s Piťovcami
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín, aby ho ďalej predávali. Podľa žalobcu na príkaz Juraja Ondrejčáka zariadili ďalší obžalovaní koncom marca 2010 v Trnave výbuch vozidla BMW a rodinného domu Róberta Trajkova. Počas tej istej noci údajne podpálili ďalšie auto, ktoré patrilo jeho spolupracovníkovi. Trojkovovo meno figuruje v medializovaných mafiánskych zoznamoch v skupine nazývanej sýkorovci. Nálože aj s rozbuškami podľa vyšetrovateľov zabezpečil Piťo. Vraj chcel, aby všetko zapálili naraz ako značku piťovcov. Podobne skúsili zapáliť aj iné auto. Motívom bola napríklad údajná pokuta za poškodenie dverí v podniku, kde majiteľ platil piťovcom výpalné. Pripisujú im aj zapálenie predajne kebabu, ktorým údajne chceli majiteľov donútiť k plateniu výpalného. K plateniu výpalného údajne donútili aj majiteľa požičovne náradia. Dvaja členovia údajne podpálili aj prevádzku letného grilu v Hlohovci. Majiteľ potom súhlasil s platením výpalného.

Údajný bos skupiny Juraj Ondrejčák alias Piťo počas svojej výpovede v auguste 2013 kreslil fixkami na tabuľu vzťahy medzi jednotlivými ľuďmi tak, ako sú opísané v obžalobe proti piťovcom. Spochybňoval výpovede hlavného svedka kauzy Viktora Macejáka. „Podľa môjho konšpiračného myslenia je to človek, ktorý ma za sebou nejakú službu – neviem akú,“ dodal. Nevie si ho zaradiť, či je vlastne chránený svedok alebo spolupracujúci obvinený.

Viktor Maceják
Zobraziť galériu (13)
Viktor Maceják  (Zdroj: Foto: topky.sk)

Už v decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na časť údajnej skupiny piťovcov za skutky, ktoré súvisia s podvodom so získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Súd obžalobu neprijal a vrátil do prípravného konania, prokuratúra ju znovu predložila.

Polícia obvinila z násilných a majetkových trestných činov 23 osôb, ktoré sú údajne zo skupiny piťovcov po policajnej akcii v polovici novembra 2011. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva Juraj Ondrejčák a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Onderjčáka, sú vo väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu