Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Údajného objednávateľa vraždy v Jahodnej zatvorili: Podvod za 200 miliónov korún!

Radovan Varga Zobraziť galériu (4)
Radovan Varga (Zdroj: foto: tv markíza)

BRATISLAVA – Človek, ktorý vystupoval v prípade plánovanej vraždy v lete na ceste z Jahodnej do Košíc, je predsa vo väzbe. Pre údajné objednanie vraždy Radovana Vargu nezavreli, sedí kvôli údajným kšeftom s fiktívnymi faktúrami. So svojimi komplicmi sa mali obohatiť až o 200 miliónov korún. Minulý mesiac ho po rozsiahlej policajnej akcii vzali kukláči. Obvinených bolo v tomto prípade viacero osôb, dvoch umiestnili do väzby.

Podnikateľ Radovan Varga si údajne neoprávnene uplatňoval vrátenie nadmerného odpočtu DPH na základe fiktívnych zdaniteľných plnení s reťazcom nastrčených firiem a osôb.

„Obvinené boli 3 osoby (R. V., M. B. a K. T.) za pokračovací zločin skrátenia dane a poistného a pokračovací zločin neodvedenia dane a poistného. Dňa 17. októbra na návrh prokurátora GP SR bol vzatý do väzby rozhodnutím Okresného súdu v Trenčíne R. V. a M. B. z dôvodu kolúznej a útekovej väzby,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

V praxi to mohlo vyzerať tak, že reťazec rôznych nastrčených firiem, deklaroval pri svojich zdaniteľných plneniach na svojich účtoch nákup a predaj fiktívneho tovaru. V tomto prípade údajne išlo o kovový šrot. Koncovým firmám Radovana Vargu tak bolo umožnené žiadať správcu dane (daňový úrad) o vyplatenie nadmerného odpočtu DPH za dané zdaniteľné obdobie, čo teda mohlo byť raz mesačne alebo kvartálne. Išlo však o fiktívne obchody.

Radovan Varga
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Podľa dostupných informácií mala byť výška fiktívnych zrealizovaných zdaniteľných plnení vo výške približne jednej miliardy slovenských korún, z čoho je približne 200 miliónov korún DPH, o ktoré mal Varga pripraviť štát. Na základe obvinení, ktoré vzniesol vyšetrovateľ, Vargu a jeho „spolupracovníkov“ zavreli do väzby

Podnikateľovi Vargovi sa nežije zle. Podľa miestnych obyvateľov je majiteľom penziónu s diskotékou a benzínovej pumpy.

Marián Bilišňanský, Vargov komplic, mal firmu na výkup šrotu. Figuroval ako kľúčová osoba pri fiktívnych obchodoch so železným šrotom a bol kľúčovou osobou pri zabezpečovaní  tzv. bielych koní do nastrčených firiem. Tí vystupovali vo firmách ako konatelia. Vargove firmy boli práve tie, ktoré si mali uplatňovať vrátenie DPH.

Nigut
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky, TASR)

Údajný objednávateľ vraždy Gelničana

Podľa polície si vraždu Gelničana, ktorá sa skončila neúspešným pokusom na ceste z Jahodnej do Košíc, objednal 34-ročný Varga. Ten sa chcel Gelničana zbaviť údajne preto, že sa domáhal vyplatenia väčšej sumy svojich peňazí. Po tom, čo žiadosti prokurátora o jeho väzobné stíhanie nevyhovel sudca Špecializovaného trestného súdu, toto rozhodnutie potvrdil aj senát Najvyššieho súdu SR.

Po neúspešnom pokuse vykonávateľ vraždy ušiel, polícia po ňom pátra. Vykonávateľom vraždy mal byť 36-ročný Róbert Nigut, ktorý je známou osobou v košickom podsvetí. Polícia zistila, že poškodeného sa pokúsil zastreliť samopalom, ktorý mal v nelegálnej držbe. "Počas jazdy sa šofér auta, v ktorom bol aj Róbert N., dostal na úroveň auta poškodeného a Róbert N. vystrelil. Nespôsobil mu však smrteľné zranenia a poškodenému sa podarilo autom ujsť, neskôr z auta vyskočiť a utiecť do lesa," opísala priebeh udalosti policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová. O tom, že objednávateľom vraždy je Varga, mal Nigutovi povedať šofér auta, ktoré po neúspešnom pokuse o vraždu, havarovalo.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu