Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Policajtmi mali byť aj ďalšie veľké ryby z podsvetia: Údajne je medzi nimi aj Mello

Karol Mello Zobraziť galériu (3)
Karol Mello (Zdroj: San Pedro Sun)

BRATISLAVA – Neuveriteľná správa o tom, že medzi policajtmi sú infiltrovaní mafiáni, otriasla celým Slovenskom. Najnovšie medializované informácie hovoria, že takýchto kontroverzných osôb, pracujúcich pre políciu má byť až sedem. Údajne je medzi nimi aj Karol Mello. Kompetentní sa odmietajú vyjadriť a všetko zakrývajú pod rúškom, že ide o utajované skutočnosti, o ktorých verejnosť nemá vedieť. Kde je teda pravda? Logicky sa natíska aj otázka, kto naozaj riadi mafiu?

Jozef Drag alias Jozef Kovačovič (krycie meno) nebol jediný zločinec, ktorý bol zaradený v ozbrojenom zbore, údajne je ním aj Karol Mello a okrem nich i ďalších päť ľudí. Ako uviedol týždenník Plus 7 dní, nejde o žiadne malé ryby.  

Vrcholní predstavitelia nášho štátu bojujú s podsvetím a zločinom naozaj jedinečným a originálnym spôsobom. Nikde vo svete to totiž nefunguje tak, aby zločinca alebo mafiána zákonne prijali do polície a takto by pracoval. Asi naozaj platia slová, že na Slovensku je všetko možné, lebo vďaka novela zákona o štátnej službe policajtov z roku 2007 je možné prijať aj napr. zločinca, ak to minister schváli.

Zákon upravený pre mafiánov

Podľa zákona o policajnom zbore ide o policajta - legalizanta, ktorého možno použiť na plnenie úloh na úseku kriminálneho spravodajstva, ktorý koná pod trvalou alebo dočasnou legendou. Zákon presne definuje, kto sa nemôže stať príslušníkom polície. Je to taký občan, ktorý bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin alebo bol právoplatne odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody. V roku 2007 bol však zákon upravený novelou, v ktorej figuruje veta, že minister môže výnimočne prijať občana do služobného pomeru na plnenie úloh na úseku kriminálneho spravodajstva, aj keď nespĺňa podmienky. Na úseku kriminálneho spravodajstva tak začali zamestávať ľudí z podsvetia. Ide o legalizantov. Personálny rozkaz podpisuje priamo minister. Dotyčný člen podsvetia pracuje pod legendou. Má zmenenú identitu, rodné číslo, započítava sa mu výsluha rokov, ministerstvo vnútra za neho platí odvody, má pridelené služobné číslo a hodnosť. Legalizanti nedostanú služobnú zbraň, služobný preukaz a ani výstroj.

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného, ktorý sa vyjadril pre týždenník: „Všade vo svete sa vytvára legenda policajtovi, ktorý sa infiltruje do podsvetia, len u nás sa vytvára legenda mafiánovi, ktorého samotní policajti s požehnaním ministra infiltrujú do polície. Je to neprijateľné.“

Jozef Drag
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: miš)

Jozef Drag - legalizant

Svetlo do celého prípadu sa pokúša vniesť podpredseda SaS a bývalý minister obrany Ľubomír Galko, na ktorého podnet rokoval  koncom októbra za zatvorenými dverami výbor pre obranu a bezpečnosť. Minister vnútra Róbert Kaliňák mal poslancom vysvetľovať, ako to naozaj bolo s Jozefom Dragom alias Jozefom Kovačovičom, či bol zaradený do služobného pomeru a či pracoval v službách polície. Po skončení však novinári neboli o nič múdrejší. Minister vnútra Róbert Kaliňák neprezradil absolútne nič, len dokola opakoval, že ide o utajované skutočnosti a hovoriť mu nedovolí zákon. Dragove slová označil za výmysly a nepravdy: „Na všetky otázky sme odpovedali pravdu, samozrejme v mnohých prípadoch sme boli viazaní mlčanlivosťou. Tento pán, veci, ktoré rozpráva, sú vymyslené, klame. Tieto veci, ktoré odzneli vo vašich médiách sa nikdy nestali a nie sú pravdivé.“  

Ministerstvo vnútra prostredníctvom tlačového odboru však dávnejšie potvrdilo, že Jozef Drag pre nich pracoval. Existuje aj výpis z poisťovne, ktorý potvrdzuje, že za neho odvádzali odvody. Niekoľkokrát súdne trestaný Drag, jeden z hlavných obžalovaných v prípade bytovej mafie, už v roku 2011 na súde vyhlásil, že vypovedať nesmie, lebo je ako príslušník Policajného zboru viazaný mlčanlivosťou, zbaviť nej ho môže len minister. Vtedy na súde svojim vyhlásením všetkých šokoval, pretože o tom, že je v polícii hovoril šesťkrát odsúdený zločinec, ktorý si tresty odsedel v Ilave, Leopoldove, ale aj v Nemecku. Dvadsať rokov sa pohyboval na ulici medzi údajnými sýkorovcami, piťovcami a takáčovcami. No a práve Drag pod prísahou korunného svedka v prípade pozemkovej mafie tvrdil, že je policajt.

Ako uvádza týždenník, vtedy ostal prípad nepovšimnutý. Daniel Lipšic, ktorý bol v tom čase ministrom vnútra zbavil Draga mlčanlivosti. To mu rozviazalo ústa a na povrch vyplávali ďalšie šokujúce informácie. Drag vyhlásil, že v rámci polície bol v roku 2008 zaradený na odbor zvláštnych operatívnych činností. Ide o prísne tajný útvar, o ktorého existencii nemala verejnosť ani potuchy. Do ozbrojeného zboru ho, podľa jeho slov, prijímal vtedajší minister vnútra Kaliňák.

Páchal trestnú činnosť, peniaze putovali nadriadeným, ale aj Mellovi

Drag tvrdí, že mu ako policajtovi dali krycie meno. Jeho úlohou bolo tváriť sa, že je člen mafie a takto mal páchať trestnú činnosť. Peniaze, ktoré svojim konaním získal, odovzdával nadriadeným. Išlo o státisíce až milióny korún. Peniaze z trestnej činnosti však skončili nevedno kde. Ako Drag povedal, peniaze nosil aj Karolovi Mellovi do Maďarska. Ten, nezávisle od Draga vo svojej výpovedi z roku 2011, ako informuje týždenník, sám uviedol: „Keď som bol v Maďarsku, prišiel za mnou policajt, ktorého meno neuvádzam. Ten policajt mi v Maďarsku povedal, čo sa má stať, a zároveň mi povedal, aby som sa skrýval.“

Karol Mello v službách polície

Mello je považovaný za vplyvného človeka z podsvetia, v súčasnosti žije v Belize. Ak sa zamyslíme a dáme dokopy dve a dve, môže byť celkom reálne, že aj on je v postavení podobného policajta ako je Drag. Kompetentným sa podarilo upratať ho kvôli rôznym pochybeniam a súdnym prieťahom do bezpečia. Mella, obžalovaného z dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, Mella, kamaráta Mikuláša Černáka, Mella, ktorý sa podľa výpovedí svedkov, rád zúčastňoval popráv obetí.

Podľa dostupných informácií Mellovi doteraz odchádzajú peniaze na účty, veď z niečoho v slnečnom Karibiku žiť musí. Kde je však skutočná pravda sa zrejme verejnosť nikdy nedozvie, veď kto by ju aj prezradil. Všetko totiž podlieha pod prísne utajované skutočnosti a vrcholní predstavitelia štátu mlčia ako hrob. No bez vetra sa ani lístok nepohne.

Ako hrob mlčí aj bývalý minister vnútra Daniel Lipšic: „V zásade ten princíp považuje za správny, lebo málokedy sa stáva, že sa môže do zločineckej skupiny infiltrovať bezúhonná osoba, napríklad miestny organista v kostole,“ vysvetlil.

 

Ministerstvo vnútra informácie o Mellovi poprelo

 

Karol Mello nikdy nebol v Policajnom zbore a nefiguroval ani ako tzv. legalizant. Ide o ďalší nezmysel, ktorý priniesol bulvárny týždenník Plus 7 dní bez toho, aby si svoje tvrdenie niekde overil. Tento týždenník nikdy neadresoval otázky tohto typu smerom k MV SR. Pri infiltrovaní do prostredia organizovaného zločinu sa na spoluprácu s políciou využívajú nižší členovia, aby pomohli odhaliť, chytiť a usvedčiť vyššie postavených členov. Preto toto tvrdenie nemá žiadny reálny základ.

Od roku 2000 sa na Slovensku podarilo dostať za mreže takmer všetkých čelných predstaviteľov skupín podsvetia. Neustále spochybňovanie smerovania boja s organizovaným zločinom nepomáha nikomu, len jednotlivým skupinám podsvetia.

Otváranie a medializovanie informácií, akým spôsobom polícia bojuje s organizovaným zločinom v súvislosti s obžalovaným Dragom, je veľmi nešťastné a hlavne nebezpečné najmä pre spolupracujúce osoby, ktoré sa v prostredí pohybujú, spolupracujú s políciou a pomáhajú pri odhaľovaní trestnej činnosti.

Aj keď ministerstvo medializovaný prípad okolo Karola Mella popiera otázne je, či by tak urobilo aj v prípade Jozefa Draga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu