Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najväčšie drogové laboratórium zo Zemplína: Spackaná policajná akcia? Nikoho neobvinili!

Zepmlínska Šírava - zaistené drogové laboratórium Zobraziť galériu (4)
Zepmlínska Šírava - zaistené drogové laboratórium (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA – Najväčšie drogové laboratórium sa podarilo odhaliť policajtom minulý týždeň na Zemplínskej Šírave. Podľa oficiálnych policajných informácií drogy spolu s výbavou laboratória odvážali na expertízu tri kamióny. Podľa očitých svedkov tam boli nanajvýš tri dodávkové autá. Dá sa teda veriť, že naozaj išlo o doposiaľ najväčšie odhalené laboratórium v strednej Európe?

Podľa medializovaných informácií a podľa vyjadrenia hovorcu policajného prezídia Michala Slivku: „Počas zrealizovanej protidrogovej akcie polícia zaistila okrem 500 g sušiny aj päť samopalov rôznych vzorov a samotné zariadenie laboratória, ako sú ventilátory, vzduchotechnika, špeciálne osvetlenie s príslušenstvom, ohrievače, hnojivá a chemikálie spolu s ďalšími súčasťami.“ Podľa týchto tvrdení sa dá predpokladať, že laboratórium nebolo plne funkčné, nakoľko tomu nasvedčuje aj nájdených 500 gramov marihuany. Rovnako to môžu potvrdiť slová očitých svedkov, ktorí jednoznačne povedali, že v chatovej oblasti na Zemplínskej Šírave v mieste, kde sa nachádza aj objekt s najväčším drogovým laboratóriom, za posledné mesiace nezaznamenali žiadny zvýšený, či podozrivý pohyb osôb. Chod takého laboratória by však bez pohybu osôb asi nefungoval.

Zepmlínska Šírava - zaistené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Podľa našich informácií, priestor, v ktorom policajti laboratórium našli je v podnájme. „Doposiaľ nebola obvinená žiadna osoba,“ uviedol Slivka. Otázne je, prečo teda nikoho zatiaľ policajti neobvinili. Je pravda aj to, ako sa nám podarilo zistiť, že počas vykonanej akcie v budove, ktorá bola v podnájme, nikoho nenašli? Nájomníci si v objekte zrejme nechali pozostatky po trestnej činnosti, ktorou sa obohacovali, a to zariadenia na kompletnú výrobu drogy a jej spracovanie. Veď okrem prázdnych kvetináčov a zeminy tam našli „len“ 500 g sušenej marihuany. Prečo teda policajti na základe operatívno-pátracej činnosti nepočkali na príchod nájomníkov a neprichytili ich priamo pri čine?

Dá sa preto predpokladať, že nájomníci sú už za horami – za dolami. Na Šírave sa im podarilo, podľa nájdených predmetov, napestovať toho dosť a s marihuanou sa pobrali páchať trestnú činnosť niekde inde? Je preto zrejmé, že o predmety a kompletné zariadenie laboratória už ďalej nemali záujem, veď na čo aj. Z predaja napestovanej marihuany pravdepodobne pekne zarobili a mohli si zriadiť nové laboratórium.

A možno existuje ešte jedna možnosť, a to, že nájdené laboratórium na Šírave mohlo mať charakter „volavky“. Ide o to, že sa sami „natreli“, aby prípadne odlákali policajtov od páchania inej trestnej činnosti.

No, nedovolíme si hodnotiť prácu policajtov, preto čakáme, ako sa prípad ďalej vyvinie. Zatiaľ to vyzerá tak, že zrejme je na tom najhoršie nič netušiaci majiteľ objektu. Ten ho prenajal a pravdepodobne by mu ani vo sne nenapadlo, že sa v jeho priestoroch nachádza najväčšie laboratórium na výrobu drog v strednej Európe.

Zepmlínska Šírava - zaistené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Ako príklad veľkých záchytov marihuany z minulosti uvádzame dva. Jeden polícia zrealizovala ešte v roku 2006 v budove bývalého mäsokombinátu na Cabajskej ceste v Nitre. Tento prípad patrí k najväčším záťahom voči pestovateľom a obchodníkom s marihuanou. Policajtom sa podarilo odhaliť profesionálne laboratórium, ktoré bolo považované za najväčšiu nelegálnu výrobňu tejto drogy v Európe. Policajti tam zhabali pol tony marihuany prvotriednej kvality, ktorá v tom čase mala cenu viac ako 14 miliónov korún (425.000 eur).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia)

Koncom roka 2008 vtedy colníci Colného kriminálneho úradu v spolupráci s policajtmi zachytili na juhu Slovenska v obciach Bátorove Kosihy a Dvory nad Žitavou obrovské množstvo marihuany, ktorej hodnota na čiernom trhu predstavovala 1,6 milióna eur (49 miliónov korún). Počas domovej prehliadky nebytových priestorov hospodárskeho objektu v obci Dvory nad Žitavou (okr. Nové Zámky) zaistili päť ľudí. Tí nelegálne spracovávali marihuanu. Čerstvo nazbierané rastliny následne sušili, zbavovali stopiek a pripravovali na konečné použitie. Podarilo sa teda odhaliť kompletnú výrobňu drog. Celkovo na mieste zaistili 739 kusov sušených rastlín rodu cannabis a 40 kíl už spracovanej marihuany.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu