Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rozhovor so synom obetí a ich obhajcom: Z Rezešovej chcú vyžmýkať desaťtisíce!

Syn obetí Sándor a právnik pozostalých Ádám Hantos Zobraziť galériu (6)
Syn obetí Sándor a právnik pozostalých Ádám Hantos (Zdroj: Topky.sk)

BUDAPEŠŤ - Počas utorňajšieho pojednávania s Košičankou Evou Varholíkovou Rezešovou v Budapešti vypovedali aj dvaja blízki rodinní príslušníci nebohej štvorice, ktorí aj po roku len ťažko hľadali slová. Ich obhajca Ádám Hantos a syn zosnulého manželského páru, Sándor, nám po prvom dni ostro sledovaného megaprocesu poskytli krátky rozhovor s prekvapivými priznaniami.

Rozhovor so Sándorom, synom nebohých manželov Vargových

Ako je možné, že Rezešovej mama mohla prísť do budovy a byť s ňou?

Neviem, ktorá to bola? Nevidel som ju. Je to verejné pojednávanie. Je to veľmi znepokojujúce, že takouto cestou unikajú pred pravdou. Chceli by sme dosiahnuť, aby pravda vyšla najavo. Mala by pykať za to, čo urobila.

Čo si myslíte o sudcoch?

Bol som predvolaný ako svedok. Nebol som vnútri počas vypočúvania ostatných svedkov. Nemám k tomu viac čo dodať. Boli sme malá, ale dobrá rodina. Mali sme sa veľmi radi. Držali sme pokope. Tí, ktorí zomreli, už s nami niesú. V rodine je hnev a žiaľ.

Rozhovor so synom obetí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Vidím, že ste nervózny. Čo presne sa dnes stalo?

Ako vidíte, boli sme nervózni už pri príchode. V živote som nebol na súde, a to mám 30 rokov. Z celkového priebehu vyšetrovania vám viem povedať, že som sklamaný z toho, o čo sa Rezešová pokúša. Začala zdôrazňovať, že pila až po havárií, to je jej kľúčová obhajoba. Rezešová sa snaží spochybniť všetkých svedkov. Akoby ona jediná hovorila pravdu.

Rozhovor s obhajcom rodiny obetí Ádámom Hantosom

Aká je situácia po dnešnom pojednávaní?

Na pojednávaní sa nezistili žiadne nové informácie, okrem tých, ktoré zistila policajná expertíza. Nepočuli sme nič prekvapujúce. Rezešová pila. Podľa expertízy šla rýchlosťou 170 km/h. To je pre nás kľúčový bod. Rezešová žiada ďalšiu expertízu. Pravdepodobne tak budú expertízy dve. Tretieho septembra vypočujú všetkých expertov, ktorí sa podieľajú na prípade.

Výpovede svedkov sa líšia najmä ohľadom alkoholu. Niektorí fľašu v aute videli, iní nie. Svedok pred súdom vypovedal, že alkohol necítil. Zasahujúci policajt však tvrdí opak, alkohol z Rezešovej cítil. S čím pracujete vy?

Súd bude rozhodovať podľa výsledkov expertízy. Rezešová tvrdí, že pila po havárií z fľaše vodky, ktorá bola v aute. My si nemyslíme, že je to pravda. Podľa nás pila už pred nehodou. Tvrdí to aj expertíza. Po nehode jedno deci vodky nemôže ukázať takú hladinu alkoholu, aká sa našla v Rezešovej krvi.

Hantos s príbuznými obetí počas prestávky v budove budapeštianskeho súdu.
Zobraziť galériu (6)
Hantos s príbuznými obetí počas prestávky v budove budapeštianskeho súdu.  (Zdroj: David Duducz)

Všetko stojí na jednom odbere?

Krv odobrali dvakrát a dvakrát jej odobrali moč. Fúkala aj na mieste nehody, kde nafúkala na druhý pokus. Prvý raz sa test nepodaril, Rezešová fúkala zle. Expertíza má zistiť, či mala Rezešová o 16:45 už vypité, alebo pila len po nehode. Úlohu samozrejme hrajú aj svedectvá. Niektorí svedkovia cítili alkohol, iní tvrdia, že Rezešová sa potácala.

Pokúsila sa Rezešová kontaktovať príbuzných obetí? Ponúkla im pomoc, alebo odškodné?

Jedná sa o štyri zosnulé osoby, ktoré majú dokopy zhruba pätnásť príbuzných. Deti, vnukov, bratov, sestry... Tých pätnásť ľudí treba odškodniť. Samotný pohreb a s ním súvisiace veci stáli štyri milióny forintov. Samozrejme, to by bolo veľmi malé odškodné. Rezešovci zaplatili pohreb, ale viac peňazí neboli ochotní poskytnúť. Pozostalí sa s nimi pokúšali skontaktovať, ale ona aj jej rodina sa viac-menej uzavreli. Ku presnej sume odškodného, ktoré rodina požaduje, sa nechcem vyjadrovať. Rodina si to nepraje, ale môžem povedať, že čiastka je vyššia ako 10 miliónov forintov (vyše 33 tisíc eur).

Rezešová odmietla vypovedať a celý súd premlčala

V súdnom procese s Evou Varholíkovou Rezešovou, ktorá je obvinená zo spôsobenia dopravnej nehody so štyrmi obeťami, dnes na súde Budapešť - okolie v rámci úvodného dňa pojednávania vypovedali svedkovia a súdni znalci. Slovenka, ktorú mal vypočuť senát v úvode procesu, odmietla vypovedať. Súčasne odmietla vinu v oboch bodoch obžaloby. Rezešová je obvinená z viacnásobnej vraždy spôsobenej jazdou pod vplyvom alkoholu a z trestného činu ohrozovania cestnej premávky.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: David Duducz)

Podľa jej dávnejšej výpovede, ktorú dnes zverejnili, obvinená tvrdila, že nebola pod vplyvom alkoholu. V čase nehody predbiehala kamióny, keď náhle bez smerovky do jej jazdného pruhu vybočilo vozidlo poškodených. Podľa jej tvrdenia nedokázala zabrániť havárii, ktorú ľutuje, pozostalým vyjadrila sústrasť. Súd vypočul medzi svedkami pracovníka cestnej správy, ktorého k nehode poslal dispečing a vodiča nákladného vozidla, ktorý zastavil, poskytol po havárii pomoc a zavolal políciu. Svedkovia vypovedali aj o stave Slovenky bezprostredne po nehode. K ich výpovedi sa vyjadril aj prizvaný súdny expert.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: David Duducz)

Popoludní vypovedali ako svedkovia rodinní príslušníci obetí. Sudkyňa Okresného súdu v Gödöllö, ku ktorému prípad územne prislúcha, sa ich okrem iného pýtala aj na stav auta obetí, ale aj na vodičské skúsenosti a správanie sa jeho vodiča. Predsedníčka senátu potom prerušila pojednávanie, ktoré bude pokračovať vo štvrtok 29. augusta oboznámením sa s posudkami súdnych znalcov z oboru lekárstva.

Viaceré maďarské médiá uvádzajú celé dievčenské meno obvinenej a zdôrazňujú, že ide o milionárku, ktorá je dcérou bývalého slovenského ministra. Médiá si všímajú najmä osud fľašky alkoholu, ktorá údajne po nehode zmizla a kladú si aj otázky týkajúce sa stôp drog, ktoré sa pri rýchlom teste bezprostredne po havárii preukázali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu