Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Megaproces s Rezešovou, deň druhý: Obhajca má tromf, ktorý ju má zbaviť obvinenia!

Rezešová prišla aj dnes na súd v bielej blúzke Zobraziť galériu (11)
Rezešová prišla aj dnes na súd v bielej blúzke (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - V Budapešti sa dnes konal druhý deň ostro sledovaného procesu s Evou Varholíkovou Rezešovou, obvinenou z tragickej nehody, pri ktorej zahynuli dva manželské páry. Prominentná Košičanka sa opäť vzdala svojho práva na otázky a po celý čas mlčala. Jej právny zástupca si však naopak servítku pred ústa nekládol a snažil sa spochybniť niektoré zo svedectiev. Údajne má v rukáve aj tromf, ďalšieho svedka, ktorý by mohol Rezešovú zbaviť jedného z obvinení.

15:10 Žiadosť advokáta obvinenej Slovenky o určenie kaucie a umiestnenie mandantky do domácej väzby dnes sudkyňa Súdu pre okolie Budapešti, v druhý deň pojednávania, odmietla. Informoval o tom maďarský denník Blikk. Podľa denníka rodina obvinenej hľadá v Budapešti luxusný podnájom a plánuje podať ďalšie žiadosti o umožnenie domácej väzby.

13:10 Sudkyňa vzala jeho požiadavky na vedomie a pojednávanie ukončila. Ďalšie bolo vytýčené na utorok 3. septembra.

13:00 Právnik žiada predvolať ďalšieho znalca Miloša Kovacsa, ktorý má vraj dokázať, že Rezešová svojou jazdou neohrozovala fiat. Existuje podľa neho videozáznam z diaľnice, ktorý to dokazuje. Rezešovej by tak mohol zbaviť jedného z obvinení - z trestného činu ohrozovania cestnej premávky. 

12:55 Tvrdí, že sa mali ako dôkaz použiť aj zábery z kamier zachytávajúcich rýchlosť, ktoré podľa neho dokazujú, že Rezešová fiat neohrozovala.

12:50 Prestávka skončila. Rezešovú opäť privádzajú do siene. Jej právnik požiadal súd o vlastný príhovor.

 

Megaproces s Rezešovou, deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

 

12:15 Uviedol, že tiež robil zápis a v čase, keď prišiel na miesto, už Rezešová sedela v policajnom aute. Čiže s obvinenou tiež neprišiel do kontaktu. Výpoveď ôsmeho svedka skončila. Sudkyňa vyhlasila ďalšiu prestávku.

12:10 Vypovedať prichádza posledný policajt László Balogh, ktorý bol po nehode tiež na mieste.

12:00 Sudkyňa sa jej pýtala, aká bola jej úloha na mieste nehody. Odpovedala, že robila zápis, ktorý jej diktovali kolegovia, s Rezešovou sa nestretla.

11:55 Prichádza ďalší, v poradí siedmy svedok, policajtka Vanda Szabó.

11:45 Svedkyňa hovorí, že vo fľaše vodky po príchode na miesto chýbala asi jedna tretina. Museli s ňou pohnúť, aby mohli zadokumentovať stopy.

Pozrite, ako Rezešová rokmi menila svoj imidž.

11:35 Výpoveď policajta skončila. Pred sudkyňu sa postavil ďalší svedok, dopravná expertka Éva Balogh. Sudkyňa sa jej pýta na rozbité úlomky reflektorov auta, ktoré boli na mieste.

11:25 Vypovedať prichádza ďalší dopravný policajt Jószef Fehér. Na mieste nehody mal za úlohu len odobrať odtlačky prstov, hovorí. Na fľašu vodky si nepamätá.

11:20 Jej právnik však možnosť položiť otázky využil a policajtovi dal záludnú otázku. Spýtal sa ho či vie, že medzi jednotlivými odbermi krvi má byť 30-minútová prestávka. Policajt odpovedal, že nevedel.

 

Megaproces s Rezešovou, deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

 

11:15 Rezešová tak, ako na utorňajšom pojednávaní, aj dnes po celý čas mlčí. Opäť odmieta položiť otázky svedkovi. Sudkyňa číta výpoveď policajta zo spisu.

11:10 Dopravný policajt miesto nehody dokumentoval a tvrdí, že odfotil aj fľašu vodky, ktorá Rezešovej vypadla z BMW. Sudkyňa na plátne premieta fotky z nehody, na ktorých je skutočne aj fľaša vodky. Policajt odmieta, že by ju otváral.

11:05 Hovorí, že keď prišiel na miesto, boli tam už jeho dvaja kolegovia, ktorí mu povedali, že jeden z vodičov je podozrivý, že šoféroval pod vplyvom alkoholu a aj nafúkal. Keď sa Rezešovej pýtal na okolnosti nehody, povedala, že si nič nepamätá. Policajt tvrdí, že z nej razil alkohol.

11:00 Predstupuje ďalší svedok, dopravný policajt Márty Kovács

10:50 Prestávka sa skončila. Rezešovú privádzajú späť do siene v putách.

10:15 Muž nebol priamym svedkom nehody. BMW ani fiat pred zrážkou nevidel. Sudkyňa prečítala jeho výpoveď zo spisu a vyhlásila krátku prestávku.

10:05 V čase nehody išiel v autobuse okolo a vyšetrovateľov privedol na kamionistu, ktorý vypovedal pred ním. Po nehode sa s ním rozprával.

9:50 Prichádza tretí svedok. Ide o kolegu súrodencov Vargovcov, ktorých rodičia pri tragickej nehode vo fiate zahynuli.

9:40 Rezešovej právnik sa svedka pýta, či svedok videl, kto sedel za volantom. On odpovedá, že nevie, či to bol muž alebo žena. Obhajca sa ho tiež pýtal na nezrovnalosti v jeho dnešnej výpovedi a v jeho pôvodnej. Predtým vraj tvrdil, že nevie, či išlo o BMW X5 alebo X6, dnes vypovedal, že to bolo určite BMW X5. Sudkyňa prečítala jeho výpoveď zo spisu a tým sa jeho svedectvo končí.

 

Megaproces s Rezešovou, deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

 

9:35 Svedok na záver dodal, že BMW išlo naozaj vysokou rýchlosťou a na fiat sa tlačil asi 500 metrov.

9:25 Pozostalí po obetiach pozorne počúvajú slová svedka, Gyorgi, syn nebohých manželov Medveczkých si robí aj poznámky. Jeho sestra Edit, ktorá vypovedala v utorok, sa pri slovách svedka rozplakala.

9:10 Podľa neho Rezešová fiat vyblikávala a akoby aj vytláčala z cesty.

9:05 Prichádza ďalší, ktorý však chce ostať v anonymite.

8:58 Výpoveď prvého svedka sa skončila.

8:57 Rezešovej mama si spolu s švagrinou Džoldovou sadli do druhého hradu, hneď za ňu, aby k nej počas procesu boli čo najbližšie.

8:55 Svedok hovorí o tom, ako videl prechádzať veľké auto, ktoré šlo vysokou rýchlosťou, no nevšimol si jeho EVČ, opis však sedí na Rezešovej BMW.

8:45 Pristupuje prvý svedok, ide o kolegu jedného z kamionistov, ktorí vypovedali v utorok.

8:40 Sudkyňa podáva advokátom a žalobcovi fotografie z miesta nehody na CD, ktoré si vyžiadali.

8:31 Mladá Rezešová, čo sa oblečenia týka, zvolila opäť bielu blúzku a široké riflové gate. Priviedli ju do súdnej siene.

8:30 Pojednávacia sieň sa pomaly začína napĺňať. Do budovy súdu Budapešť - okolie prišla okrem Rezešovej mamy obvinenú Košičanku podporiť aj jej švagriná a bývalá miss Eva Džodlová. Samotnú Evu Varholíkovú Rezešovú doviedli do budovy súd v putách, rovnako ako v utorok, v prvý deň pojednávania. Na mieste sú už aj pozostalí po obetiach a znalci.

Rezešovú privádzajú do súdnej siene.
Zobraziť galériu (11)
Rezešovú privádzajú do súdnej siene.  (Zdroj: MTI)

Na včerajšom verejnom zasadnutí vypovedalo šesť svedkov, vrátane dvoch rodinných príslušníkov obetí. Hoci mala Rezešová možnosť klásť im otázky, ani raz tak nespravila a jediné slovo, ktoré z jej stŕpnutých úst vyšlo bolo "nie" ako odpoveď na otázku sudkyne, či chce využiť svoje právo vypovedať. Spoločnosť jej v súdnej sieni okrem desiatok novinárov robila aj matka Eva, ktorá celý proces sledovala spoza jej chrbta a dcéra v putách sa na ňu neustále otáčala.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: David Duducz)

Čo zaznelo na utorňajšom pojednávaní

Rezešová hneď na začiatku prehlásila, že sa cíti byť nevinná vo všetkých bodoch obžaloby a odmietla vypovedať. Celé štyri hodiny len nemo počúvala slová tlmočníka, ktorý jej prekladal výpovede svedkov. Ako prvý sa pred skúsenú sudkyňu Ágnes Fülöp postavil svedok Jozef Sebak, kamionista, ktorého mala Rezešová pred tragickou nehodou obiehať. Spomínal si, ako sa okolo neho rútilo vo vzduchu sa točiace BMW a keď zastal, uvidel aj horiaci fiat. Fľašu vodky vedľa prevráteného BMW nevidel.

Ďalším svedkom bol spolujazdec kamionistu Lajos Tornyi, ktorý ako prvý volal záchranku a políciu. Podľa neho Rezešová vyzerala byť po nehode bez zranení a alkohol z nej necítil. Nevidel ani spomínanú fľašu vodky. Ako tretí vypovedal dopravný policajt, ktorý bol na mieste nehody medzi prvými. Tvrdil, že z Rezešovej bolo cítiť alkohol a nafúkala až na druhý pokus. Hneď po nehode vraj policajtovi tvrdila, že pred zrážkou zaspala za volantom.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: David Duducz)

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: David Duducz)

Štvrtým svedkom bol ďalší vodič kamiónu, ktorý išiel v čase nehody okolo. Keď prišiel namiesto, videl vraj pri BMW kľačať človeka, zrejme muža. Rezešovej auto nevidel z bezprostrednej blízkosti, no nezdalo sa mu, že by fiat ohrozovala.

Rezešová na súde
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: David Duducz)

Krátko pred 12:45 sa postavila pred sudkyňu dcéra manželov Medveczkých, ktorí zahynuli pri nehode. Podľa nej bol jej otec György pozorný vodič, ktorý vždy dodržoval predpisy. Rodičov po správe o tragickej nehode išla hľadať do nemocnice. "Povedali mi, že jediný, koho priviezli, bola opitá žena," spomína si. Posledný vypovedal syn druhého zosnulého manželského páru Vargovcov, Sándor, no súdu toho veľa nepovedal. Ďalší termín pojednávania bol vytýčený na štvrtok 29. augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu