Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozhoduje sa o osude údajnej šéfky bytovej mafie, Zuzane hrozí 18 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Približne mesiac pred uplynutím maximálnej lehoty trvania väzby pokračuje pred odvolacím Krajským súdom v Bratislave (KS) proces so Zuzanou Z., považovanou za šéfku bytovej mafie a ďalšími dvoma spoluobžalovanými.

Za podvody s nehnuteľnosťami ju Okresný súd Bratislava 2 vlani v júli odsúdil na 18 rokov väzenia. KS v Bratislave by mal dnes rozhodnúť, či trest potvrdí, alebo vyhovie jej odvolaniu. Naposledy na pojednávaní 18. apríla musel KS svoje zasadnutie odročiť, keďže Zuzana Z. podala vtedy viacero námietok zaujatosti a žiadosť, aby o jej odvolaní rozhodol iný krajský súd. Najvyšší súd SR však jej sťažnosť zaujatosti voči predsedníčke senátu KS zamietol. Zuzana Z. aj dnes na úvod verejného zasadnutia podala ďalších približne osem námietok najmä voči predsedníčke senátu KS, keďže sa obžalovaná domnieva, že sú pravidelne porušované jej práva. 

Zuzanu Z. a ďalších päť ľudí obžalovali za podvody s nehnuteľnosťami, falšovanie úradných listín a spreneveru, ktorých sa mali dopustiť v rokoch 2003 až 2006. V tomto prípade spôsobili škody za takmer 200.000 eur. Obžalovaná a jej kumpáni si našli údajne najmä starších a osamelo žijúcich ľudí. Vo viacerých prípadoch angažovali "hercov", ktorí pred notárom pomocou falošných dokladov vystupovali ako vlastníci nehnuteľností. V jednom prípade pripravili o bývanie ťažko chorú dôchodkyňu. Takto získané nehnuteľnosti členovia gangu podľa obžaloby predávali ďalej. Zuzanu Z. odsúdili na 18 rokov v najprísnejšom väzení, Karola P. na štyri roky a Zlaticu M. na 3,5 roka. Karol P. bol v minulosti považovaný za vysokopostaveného člena bratislavskej skupiny piťovcov a bol obžalovaný a následne zbavený viny v kauze vraždy pred petržalským barom Boston. Na dnešné pojednávanie sa pred senát KS Karol P. dostavil a Zlatica M. zase nie, keď dala žiadosť o vykonanie odvolacieho konania v jej neprítomnosti.

Voči rozsudku prvostupňového súdu v kauze bytovej mafie sa odvolali len spomínaní traja obžalovaní. Ostatní obžalovaní pred súdom priznali vinu, jedného odsúdili na 18 mesiacov s podmienečným odkladom, u ostatných bolo rozhodnuté o upustení od uloženia súhrnného trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu