Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matka utýranej Lucky (†5) si slobodu neužila: Krátko po prepustení späť do basy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Matka utýranej Lucky Alexandra H. bola od pondelka 27. mája chvíľu na slobode, keď si vo väzbe odpykala sedemmesačný trest, na ktorý ju pôvodne Okresný súd Bratislava II odsúdil za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtve dieťa a za pokus o vstup do cudzieho bytu bez vedomia majiteľa.

Alexandra však na slobode dlho nebola. Po prepustení z väzby ju už v pondelok zadržala polícia a obvinila z trestného činu týrania blízkej osoby. Médiám to dnes potvrdil námestník a hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek. Podľa jeho slov príslušný prokurátor v súčasnosti spracováva návrh na väzobné stíhanie.

Nižší súd síce Alexandru H. trestným rozkazom odsúdil na sedem mesiacov väzenia, dozorujúcemu prokurátorovi sa však tento trest pôvodne zdal mierny. Príslušný prokurátor podal voči trestnému rozkazu odpor, prokurátor však odpor vzal v pondelok späť, a to znamenalo, že na dnes naplánované hlavné pojednávanie v tejto veci bolo zrušené. Dnes informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

"Okresnému súdu Bratislava II bolo dňa 27. mája doručené späťvzatie odporu Okresnej prokuratúry Bratislava II proti trestnému rozkazu zo dňa 25. apríla tohto roku. Späťvzatím odporu sa stal trestný rozkaz právoplatným, teda právoplatným sa stal trest odňatia slobody vo výmere sedem mesiacov so zaradením do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Z toho dôvodu bol aj zrušený dnešný termín hlavného pojednávania. Súd zistil, že ku dňa podania odporu (27. mája) bol trest vykonaný väzbou, preto sudca príkazom ihneď prepustil odsúdenú na slobodu," spresnil Adamčiak.

Alexandra H. sa pred súdom dávnejšie priznala, proti výške trestu nemala námietky. Alexandra H. poberala prídavky na mŕtvu Lucku od decembra 2009 do augusta 2012, spolu vo výške necelých 730 eur. Podľa jej obhajcu Igora Schweighofera sa k tomu bližšie nevyjadrila, iba priznala vinu. Povedal to na súde koncom apríla. "Vrátila sa preto, lebo bola tehotná a nemala veci pre seba. Bývať tam nešla, len potrebovala veci pre seba," vysvetlil obhajca pokus obvinenej o vstup do bytu.

Z týrania svojich blízkych obvinila polícia Alexandrinho manžela Juraja H. Údajne to neprežila malá Lucka, ktorej približne tri roky mŕtve telo našli policajti vlani v lete v byte, v ktorom bývala jej rodina. Alexandra H. v tomto prípade obvinená nebola, podľa Schweighofera vystupuje vo vyšetrovaní ako svedok. Polícia už skôr informovala, že manžel zakázal Alexandre H., aby po smrti Lucky zavolala políciu. Juraj H. je vo väzbe, hrozí mu 15 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu