Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľkopodnikatelia Salmanovci sú na slobode: Zo súdu odišli bez slova

Na nahrávke Salmanovci núkajú úradníčke 290 tisíc
Na nahrávke Salmanovci núkajú úradníčke 290 tisíc (Zdroj: MARKIZA)

BANSKÁ BYSTRICA – Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes nevyhovel prokurátorovi a nevzal do väzby veľkopodnikateľa Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra, stíhaných za podplácanie. Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry podala voči verdiktu súdu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

Prokuratúra žiadala väzbu z dôvodov, aby nemohli ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Rozhodovanie o vzatí do väzby trvalo od 15.30 hod. do 23:00. Prokurátorka Dagmar Mištíková pre médiá uviedla, že sudca dal priestor pre oboch obvinených, aby sa mohli vyjadriť. Médiá do budovy súdu nemali prístup. Pri odchode zo súdu otec a syn ani ich obhajcovia s médiami nekomunikovali.

Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra zadržala polícia v pondelok ráno. Vyšetrovateľ ich obvinil z trestného činu podplácania, za čo im hrozí až päťročné väzenie. Skutok mali spáchať tým, že sľúbili úplatok vo výške stotisíc eur. Keďže prípad je v štádiu vyšetrovania, polícia ani prokuratúra zatiaľ bližšie informácie neposkytla.

Dvojica podnikateľov dohadovala úplatok 290-tisíc eur pre štátnu úradníčku na videozázname, ktorého časť zverejnila v stredu vo svojom spravodajstve televízia Markíza. Záznam je podľa televízie zo skrytej kamery z kancelárie podnikateľa Sergeja Salmanova z roku 2010. Na zázname je údajne aj so synom, oboch polícia v pondelok zadržala a obvinila z úplatkárstva. Na videu hovoria údajne o vratkách na daniach, teda o tom, čo má obvineným podnikateľom štát vrátiť. Podnikateľ na videu hovorí, že o peniazoch nemá prehľad a že niektoré idú do technológií a vraj z toho nemá nič, no o chvíľu sa dostanú k celkovej sume tri milióny a z toho má byť pre štátnu úradníčku určených 290-tisíc eur. Úradníčka chce ísť za peniaze na dovolenku a kúpiť si auto, nakoniec sa dohodnú, že sumu rozdelia na dve časti.

Polícia pravosť tohto záznamu nevyvrátila. "K dôkazom, ktoré sú predmetom spisového materiálu, sa nie je možné vyjadrovať, preto nemôžeme autenticitu tohto záznamu ani potvrdiť, ani vyvrátiť," povedal televízii Markíza hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Podnikatelia sa postavili dnes pred sudcu, ktorý rozhoduje o ich väzbe, dodala televízia.

Prepis rozhovoru podľa TV Markíza:

podnikateľ: „Boha, to je sumička.“

úradníčka: „Vidíš, ani nevieš, koľko som ti už poslala.“

Podnikateľ hovorí, že o peniazoch nemá prehľad a niektoré idú do technológií a vraj nemá z toho nič. No o chvíľu sa dostanú k celkovej sume tri milióny eur a z toho ide štátnej úradníčke 290-tisíc €.

podnikateľ: „Ale keď ich nepotrebuješ, ja ich investujem.“

úradníčka: „Toľko nepotrebujem.“

podnikateľ: „Tak povedz, koľko potrebuješ peňazí.“

úradníčka: „Tak 200 ti nechám a ostatné mi dáš.“

podnikateľ: „Dobre Saška, 90-tisíc.“

úradníčka: „Schodné? Toto môžeš preinvestovať dovtedy a zúročíme.“

O peniazoch sa rozprávajú aj ďalej. Úradníčka chce ísť za ne na dovolenku a kúpiť si auto. Nechce byť však nápadná s veľkým balíkom naraz. Nakoniec sa dohodnú na sume, ktorú dostane teraz a ostané vtedy, keď bude potrebovať.

podnikateľ: „Tak povedz, koľko potrebuješ.“

úradníčka: „Tak mne stačí aj 30.“

syn: „Tak to zaokrúhlime na 40.“

úradníčka: „A potom 250. Presne. Tak dobre.“

úradníčka: „Budem mať na autíčko, aj na dovolenky.“

syn: „Keď budete potrebovať urobiť výber, tak mi nahlásite.“

Veľkopodnikateľ Sergej Salmanov podľa informácií, ktoré sme priniesli začiatkom týždňa, vlastní niekoľko firiem, ktorých predmetom je okrem iného aj výroba alkoholu, prenájom nehnuteľností a výroba kozmetiky. V minulosti bol obvinený z podvodu, keď údajne bezodplatne získal podiel v spoločnosti AB Kozmetika falošným podpisom podnikateľa Ľubomíra Somorovského. So spomínaným podvodom pravdepodobne súvisela aj streľba pred luxusným bratislavským hotelom Kempinski spred roka a pol, pri ktorej údajne jeho syn Alexander Salmanov strieľal na auto podnikateľa Somorovského. Polícia ho vtedy obvinila z výtržníctva. Ďalšou z káuz spájanou s rodinou Salmanovcov bol aj spor o podiel v Ski parku Ružomberok, ktorý sa strhol medzi Sergejom Salmanovom a Ľubomírom Kudličkom, ktorého meno figurovalo na mafiánskych zoznamoch ako člena takáčovcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu