Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí Rómovia úradovali v Anglicku: Na fiktívnych deťoch zarobili státisíce libier!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Škandál! Slovenskí Rómovia sa v zahraničí opäť predviedli. Dobre organizovaná skupina podvodníkov z východu zneužila deravý britský systém a štát „originálnym“ spôsobom obrala o státisíce. Stačilo si vymyslieť dve, tri fiktívne deti a nelegálne získané sociálne dávky boli na svete! Informoval o tom denník Korzár.

Členom „rómskej mafie“ v Británii už klepli po prstoch. Na políciu v Košicicach a Michalovciach zaslali Angličania takmer 1400 falošných pasov, rodných listov, občianskych preukazov, ale aj jeden vodičák, ktoré zhabali slovenským podvodníkom. „Koncom augusta tohto roka sme obdržali 385 cestovných dokladov, 1 004 matričných dokladov, štyri občianske preukazy a jeden vodičský preukaz,“ potvrdila policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Vynaliezavým Rómom sa pomocou nepravých dokladov podarilo štát obrať pravdepodobne o státisíce libier a nemuseli sa pritom ani veľmi zapotiť. K peniazom prišli jednoducho cez dieru v tamojšom systéme. Angličania totiž neoverujú koľko detí naozaj má žiadateľ o sociálne dávky. Osadníci z východu Slovenska si tak povymýšľali rovno dve, tri fiktívne deti, ktoré zapísali do falošných dokladov.

Otázkou však ostáva, ako Rómovia k nepravým rodným listom prišli. Zrejme pôjde o tú istú skupinu obchodníkov, ktorá pred niekoľkými rokmi v Anglicku záujemcom predávala čisté slovenské rodné listy po 100 liber za kus.

Keďže je pravdepodobné, že ide o dobre organizovanú skupinu v Anglicku alebo na Slovensku, podvodom sa už zaoberá aj polícia. „Z predmetnej veci vyplýva, že môže ísť o podozrenie z  trestného činu falšovania a  pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Výška trestnej sadzby závisí od kvalifikačných znakov v konaní páchateľov,“ dodala hovorkyňa.

Presná výška škody, ktorú Slováci svojím megapodvodom v Anglicku napáchali, je zatiaľ nejasná. Údajne však môže ísť o státisíce libier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu