Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sloboda sa nekoná: Karola Mella po prepustení opäť zatkli!

Karola Mella zadržali v Belize Zobraziť galériu (2)
Karola Mella zadržali v Belize (Zdroj: San Pedro Sun)

BELIZE - Súd v belizskom meste San Pedro o deviatej hodine ráno miestneho času zamietol vydavací rozkaz a označil ho za nezákonný. Najhľadanejší Slovák Karol Mello sa tak dostal na krátky čas na slobodu, ale podľa medializovaných informácií ho po prepustení opäť zatkli a odviedli na policajnú stanicu. Malo sa tak stať kvôli obvineniu z podvodu pri nepravdivom vyplnení imigračných dokladov.

Belizská advokátska kancelária Godfreyho Smitha, zastupujúca Karola Mella, odmieta komentovať údajné opätovné vzatie do väzby svojho klienta. Nové pojednávanie by sa malo konať 20. augusta.

Manželka Karola Mella Zuzana Marošová takto čakala na verdikt súdu.
Zobraziť galériu (2)
Manželka Karola Mella Zuzana Marošová takto čakala na verdikt súdu.  (Zdroj: sanpedrosun.com)

Podľa právneho zástupcu Slováka Godfreyho Smitha musia belizské orgány dokázať, že Karol Mello predstavuje pre miestnych obyvateľov "bezpečnostnú hrozbu". Mello medzitým zostával vo väzbe. "Predmetom pojednávania je jednoducho rozhodnúť o tom, či je môj klient Karol Mello - slovenský občan s trvalým pobytom v Belize - zadržiavaný legálne alebo ilegálne," cituje Smitha belizská televízna stanica Channel 5. Ako dodáva, Belize nemá so Slovenskou republikou podpísanú dohodu o vzájomnom vydávaní podozrivých zločincov a miestne orgány preto musia dokázať, že Karol Mello je pre Belizanov nebezpečný. "My si myslíme, že nie je," vyhlásil prominentný advokát, ktorý v minulosti pôsobil aj ako belizský minister zahraničných vecí a ktorý krátko po verdikte odcestoval z krajiny na viac ako dvojtýždňovú dovolenku.

Smith predtým kritizoval tvrdenia belizského ministra pre imigráciu Godwina Hulsa. Ten v nedávnych vyjadreniach pre médiá zdôvodnil plány na vydanie Karola Mella žiadosťou slovenskej vlády. Podľa Smitha to nepredstavovalo legálny dôvod na deportáciu.

Podľa denníka The Independent sa Mellov právnik obrátil na oprávnené orgány aj so žiadosťou, v ktorej tvrdí, že pokus o deportáciu otca by bol porušením práv jeho syna Marca Rada Mella, ktorý sa narodil minulý mesiac v Belize a je belizským občanom. Informoval portál sanpedrosun.com.

"Pokiaľ je to rozhodnutie také, aké hovoríte, musíme rešpektovať rozhodnutia belizských orgánov," vyhlásil policajný prezident Tibor Gašpar pre tvnoviny.sk. Aj tak však platí medzinárodný zatykač. "Zatiaľ sa neskúmali všetky dôvody, pre ktoré je vydaný medzinárodný zatykač,“ dodal Gašpar.

"Slovenská strana bude skúmať ďalšie možnosti vydania obžalovaného a obvineného Karola Mella na Slovensko," reagoval krátko minister vnútra Robert Kaliňák.

"Predpokladané, vzhľadom k vysokej profesionalite a odbornosti právnych zástupcov p. Karola Mella, že využili všetky svoje schopnosti z právnej oblasti v krajine a súdny orgán rozhodol v rámci právnej úpravy tohto štátu v prospech klienta," reagoval na rozhodnutie o zamietnutí deportácie jeho slovenský právny zástupca Peter Schmidl.

Karola Mella zadržali 11. júla popoludní v San Pedro v štáte Belize. Išlo o celosvetovú akciu Interpolu, do ktorej bola zapojená aj slovenská polícia. Prípad vyvolal rozruch po tom, ako sa Slovák napriek zadržaniu v Poľsku po niekoľkoročnom úteku opäť dostal rozhodnutím súdov na slobodu. Je obžalovaný z objednávky vraždy v prípade, v ktorom namiesto údajnej plánovanej obete prišli o život žena a dieťa. Obvinený je aj z vraždy niekdajšieho bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho, ktorého zabili v roku 2004 a v ďalších dvoch prípadoch vrážd Jozefa Gudába a Františka Marka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu