Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Valkova vražda je doteraz šokom pre celú advokátsku obec

Ernest Valko
Ernest Valko

BRATISLAVA - Vražda právnika Ernesta Valka, od ktorej uplynie v utorok 8. novembra už jeden rok bola a aj je doteraz veľkým šokom pre celú advokátsku obec.

"Bol to totálny šok. Volala mi vtedy dcéra Ernesta Valka a ako jeden z prvých som prišiel do Limbachu podporiť jeho rodinu. Bola tam už vtedy pred jeho domom polícia a miesto tohto hrozného činu bolo ohradené policajnými páskami," povedal dnes advokát Jozef Vozár. Tento advokát, ktorý bol jeden z najlepších priateľov zavraždeného Valka napísal knihu s názvom "Spomienky na Ernesta", ktorej krst sa uskutoční v pondelok 7. novembra v Bratislave.

"Ernest Valko bol pre mňa personifikáciou slobodného a nezávislého advokátskeho povolania, odvahy zaujímať principiálne stanoviská tam, kde iní mlčali. Jeho osud je tragický, no omnoho tragickejšie je posolstvo, ktoré táto spoločnosť v podobe jeho násilnej smrti dostala. Moje myšlienky o nedoriešených súdnych sporoch dnes potláčajú katastrofické vízie o smerovaní našej spoločnosti. Pýtam sa, quo vadis? Keď zástupcovia ústavnosti a zákonnosti sú pre teba prekážkou," povedala zase dnes advokátka Jana Martinková.

"Je zarážajúce, že za také dlhé obdobie neboli orgány činné v trestnom konaní schopné vypátrať páchateľa tohto odporného a zbabelého činu. Pred rokom to bola pre mňa a pre celú právnickú obec šokujúca informácia. Do dnešného dňa sme sa s tým nevysporiadali," povedal v piatok 4. novembra pre advokát a bývalý šéf Slovenskej advokátskej komory (SAK) Ondrej Mularčík.

"Zo zavraždenia pána Ernesta Valka som šokovaný. Je teraz dôležité zistiť, objasniť motív činu. Je mi to ľúto, osobne som ho poznal," povedal zase pre TASR pred rokom, teda deň po vražde 9. novembra 2010 advokát a bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Mitro.

"Je to obrovská tragédia. Pokiaľ išlo o násilný akt, ktorý súvisí s jeho advokátskou činnosťou, tak nemám slov, kam tento štát smeruje," povedal vtedy rovnako deň po vražde známy bratislavský advokát Peter Filip. "Je to strašné. Sme z toho zhrození," povedali zhodne advokáti Andrej Lehoťan a Peter Keltoš. "Je to vážny problém. Ochrana advokátov, sudcov, prokurátorov asi nie je na takej úrovni, ako by mala byť - mám na mysli prevenciu," reagoval zase vtedy ďalší advokát Peter Schmidl. Zavraždenie Valka je pre neho osobne veľkou tragédiou, keďže išlo o jeho priateľa, s ktorým sa poznal už od detstva.

Známy advokát Ernest Valko bol usmrtený strelnou zbraňou a nájdený v jeho dome v Limbachu pred rokom. Zastrelili ho v noci 8. novembra 2010. Valko bol pokladaný za prominentného právnika a vystupoval v množstve najmä veľkých súdnych prípadov, sporov - či už ako právny zástupca, napríklad v kauze Tiposu, ale aj ako obvinený spoločne s podnikateľom Ladislavom R. v kauze vykupovania pozemkov na Záhorí. Valko napríklad zastupoval aj ministra financií Ivana Mikloša v civilnom spore s expremiérom Robertom Ficom na ochranu osobnosti. Rovnako zastupoval Mikloša v spore na ochranu osobnosti, keď šéfa rezortu financií žaloval expredseda slovenského parlamentu Pavol Paška. Valko figuroval ako advokát aj v miliónových sporoch týkajúcich sa takzvaných Duckého zmeniek a v spore o Naftu Gbely.

Mŕtve telo renomovaného advokáta Ernesta Valka objavila jeho dcéra a bývalá manželka v inkriminovaný deň o 22.45 h pri príchode do rodinného domu právnika v Limbachu. Do jeho domu sa vybrali po tom, ako dlhší čas neprijímal volania na svoj mobilný telefón, čo im bolo podozrivé.

Deň nato minister vnútra Lipšic a prezident Policajného zboru (PZ) Jaroslav Spišiak informovali, že v prípade sa začalo trestné stíhanie pre vraždu, ktorú bude vyšetrovať Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Valko bol usmrtený jedným výstrelom z krátkej guľovej zbrane, strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc a smrteľne ho zranila.

Vo štvrtok 3. novembra niektoré slovenské médiá informovali, že za násilnou smrťou prominentného advokáta by mohol stáť mafiánsky boss z Dunajskej Stredy Lajos Sátor. Podľa kľúčového svedka, ktorý polícii pomáha odhaliť pozadie miestnych zločinov, mala byť dôvodom advokátovej smrti snaha pomstiť sa terajšiemu policajnému prezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi za jeho akcie počas pôsobenia na polícii v Dunajskej Strede. Spišiak označil tieto výroky za dezinformácie a nepravdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu