Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rozbili skupinu, štát obrala o milióny cez nelegálny odpočet DPH

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Polícia rozbila zločineckú skupinu, ktorá mala štát cez nadmerný odpočet DPH obrať asi o deväť miliónov eur. Ďalších 17 miliónov eur malo byť zachránených zásahom polície. Ako dnes informoval minister vnútra Daniel Lipšic, celkovo bolo v tomto prípade obvinených 17 osôb, tri osoby sú vo väzbe, pričom má ísť o bossov zločineckej skupiny.

Hlavou skupiny zameranej na daňové podvody, má byť Ján Z. Medzi obvinenými figuruje aj bývalá šéfka jedného z daňových úradov.

V rámci nedeľnej (30.10.) policajnej akcie, počas ktorej boli zadržané aj spomínané tri osoby, sa zrealizovalo desať domových prehliadok a jedna prehliadka nebytových priestorov. "Boli zabezpečované dôkazy, listinné dôkazy, počítače, bol takisto zadržaný nelegálne držaný samopal," priblížil šéf rezortu. Zločinecká skupina mala fiktívne obchodovať s tovarom ako webkarty, kožené topánky a kalendáre, čo umožnilo realizovať nadmerné odpočty DPH.

Lipšic priblížil, že spomedzi 17 obvinených bolo šesť osôb obvinených zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny v súbehu s trestným činom podvodu, za čo im hrozí desať- až 15-ročné väzenie.

Zvyšné osoby boli obvinené zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V prípade spolupracujúcich osôb došlo k odloženiu vznesenia obvinenia. Podľa ministra ide najmä o tzv. biele kone. "Ako fiktívni konatelia podpisovali rôzne účtovné a iné doklady a tým umožňovali nadmerný odpočet DPH na základe obchodovania s fakticky fiktívnym tovarom," doplnil.

Úrad boja proti organizovanej kriminalite odhalil podľa ministra pomerne veľkú spleť firiem, ktoré vzájomnými obchodmi umožňovali účtovanie nelegálnych odpočtov DPH. "Neuspokojili sme sa s nejakými naivnými bielymi koňmi, ktorí sú odstíhaní a odsúdení, ale ideme po významných predstaviteľoch, po najvyšších predstaviteľoch zločineckých skupín a nezastavíme sa len pri nižších stupňoch," zdôraznil Lipšic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu