Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Slovenský expolicajt z českého gangu opustil väzenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA/BRATISLAVA – Bývalý príslušník zásahovej jednotky slovenskej polície Maroš Šulej, ktorý bol v Česku členom tzv. Berdychovho gangu a odpykával si šesťročný trest, sa pred mesiacom dostal na slobodu a minulý piatok sa vrátil do Írska za priateľkou a dvoma deťmi. S odvolaním sa na advokáta Jaroslava Ortmana o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

Maroš Šulej si odpykal z trestu päť rokov a prepustili ho podmienečne. Do Írska Šulej utiekol niekedy na prelome rokov 2001 a 2002, keď polícia začala rozkrývať aktivity gangu, ktorý mal na svedomí krádeže, vydieranie podnikateľov, únosy i vraždy. Gang spravodlivosti dlho unikal aj preto, že zločinci tesne spolupracovali so skorumpovanými kriminalistami, ktorí im dávali tipy a pomáhali mariť vyšetrovanie.

Do Írska pred vyšetrovaním v roku 2003 utiekol z Česka aj ďalší člen Berdychovho gangu, Tomáš Půta. Na základe medzinárodného zatykača oboch v Írsku zatkla tamojšia polícia v lete 2006 a o dva roky neskôr ich eskortovali do ČR.

Podľa serveru Novinky.cz sa Šulej bude musieť do Prahy vrátiť, pretože pravdepodobne ho bude čakať súd v kauze tzv. lúpeže storočia, pri ktorej skupina troch maskovaných lupičov v roku 2002 prepadla v Prahe-6 vozidlo bezpečnostnej služby a ukradla z neho 154,2 milióna Kč (6,3 milióna eur).

Kvôli tejto lúpeži polícia v minulosti stíhala päť osôb. Dve z nich však zomreli a proti trom ďalším osobám nebolo dosť dôkazov. Teraz sa polícia chystá vo veci podať návrh na obžalobu Šuleja i Půtu.

Podľa Šulejovho advokáta by sa tak malo stať ešte v auguste. "Tvrdil mi, že sa na začiatok súdu v kauze lúpeže storočia určite vráti, aby sa mohol osobne obhajovať. Myslím si, že do mesiaca je tu naspäť," konštatoval právny zástupca Jaroslav Ortman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu