Streda5. jún 2024, meniny má Laura, zajtra Norbert

KORONAVÍRUS Konferencia o budúcnosti Európy musí začať čo najskôr: Spomína sa september

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Konferenciu o budúcnosti Európy bude potrebné začať čo najskôr, aby sa na základe jej výsledkov mohli vykonať účinné reformy Európskej únie. Uviedli to v utorok poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre ústavné veci (AFCO).

Členovia ústavnoprávneho výboru EP zdôraznili, že v dôsledku krízy spojenej s pandémiou nového koronavírusu je potreba reforiem zásadnejšia ako kedykoľvek predtým. Na utorňajšom rokovaní výboru všetci europoslanci upozornili na nedostatky EÚ a jej členských štátov, najmä v súvislosti s koordinovanou reakciou v čase zdravotnej krízy. V tejto súvislosti spresnili, že Konferenciu o budúcnosti Európy bude potrebné začať čo najskôr, aby sa na základe jej výsledkov mohli vykonať účinné reformy.

Konferencia o budúcnosti Európy, ktorá má trvať dva roky, mala byť pôvodne spustená 9. mája v Dubrovníku v rámci chorvátskeho predsedníctva v Rade EÚ. Koronakríza túto udalosť oneskorila, europoslanci však požadujú, aby k jej spusteniu došlo počas nadchádzajúceho nemeckého predsedníctva. Nemecko bude na čele Rady EÚ od 1. júla do 31. decembra tohto roku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Väčšina rečníkov výboru AFCO poukázala na to, že je potrebné, aby Rada EÚ v najbližšej budúcnosti predložila rozumnú rokovaciu pozíciu, pričom mnohí žiadajú, aby sa členské štáty Únie zaviazali vykonávať reformy založené na konferenciách, ktoré znamenajú priamy dialóg s občanmi, aj keby to znamenalo možné zmeny v Zmluve o fungovaní EÚ.

Europoslanci sa zhodli v názore, že ešte pred začiatkom letných inštitucionálnych prázdnin bude potrebné uzavrieť spoločné vyhlásenie medzi Európskym parlamentom, Radou EÚ a Európskou komisiou, aby sa konferencia zameraná na budúcnosť Európy mohla začať v septembri a do konca tohto roka fungovala "naplno". Podľa pozície, ktorú v januári schválilo plénum EP, by konferencia mala byť postavená na priamej účasti občanov predstavujúcich prierez celou spoločnosťou a mala by mať možnosť prispieť k určovaniu budúcej podoby a formy EÚ.

Viac o téme: KonferenciaPandémiaEurópaEurópsky parlamentEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu