Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Aj Otík z legendárnej Vesničky zostarol: Dnes je z neho profesor a... Čelí politickým tlakom!

János Bán Zobraziť galériu (3)
János Bán

BUDAPEŠŤ - Zahviezdil v Menzelovom filme Vesničko má středisková a objavil sa aj v niekoľkých ďalších česko-slovenských projektoch. Dnes má legendárny Otík, teda herec János Bán, už 65 rokov a pôsobí nielen v divadle, ale aj ako profesor herectva. V súvislosti so svojou profesiou zažil tento rok neľahké časy.

Herec János Bán si v slovenských a českých domácnostiach zabezpečil nesmrteľnosť úlohou Otíka v komédii Vesničko má středisková. Doma v Maďarsku pritom nepatril k hercom, ktorí by požívali nejakú slávu. "Kým nebola Vesnička nominovaná na Oscara, nedostal som v Maďarsku žiadne ocenenie za svoju prácu. Ale keď doma zistili, že idem na odovzdávanie Oscarov, okamžite som dostal najvyššiu národnú cenu, akú mohol herec v Maďarsku v tom čase dostať. Maďari chceli predbehnúť Američanov," povedal v roku 2011 počas slovenského Art Film Festu. 

Aj Otík z legendárnej
Zobraziť galériu (3)

Herectvu sa venuje dodnes, činný je však skôr v divadle. Pôsobí zároveň aj ako univerzitný profesor. Okrem pandémie však tento rok čelil aj veľkým politickým tlakom vo svojej práci. Maďarská vláda totiž na Univerzitu divadelných a filmových umení nominovala dozornú radu, z ktorej vylúčila kandidátov samotnej univerzity. 

Umelecká vysoká škola tak stratila svoju autonómiu a študenti aj profesori začali protestovať. Keď protestujúci poslucháči plánovali online fórum, v oboch budovách univerzity bol vypnutý internet a vládou dosadený kancelár podľa TASR zakázal spolupracovať zamestnancom univerzity so študentmi, ktorí sa zúčastňujú na blokáde, a s ich podporovateľmi.

Aj Otík z legendárnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook Kolibri Színház)

Galéria: János Bán

Viac o téme: János Bán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu