Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nezabudnuteľný majster grimás: Každou rolou riskoval svoj život

Louis de Funes Zobraziť galériu (5)
Louis de Funes (Zdroj: csfd.cz/Valoria Films)

NANTES - Francúzsky herec Louis de Funes, ktorý zomrel 27. januára 1983, patril k najpopulárnejším francúzskym komikom. Bránice divákov šteklil živelnou komikou a neuveriteľnými mimickými schopnosťami a jeho filmy sa vysielajú stále znova.

Či už je to séria bláznivých komédií o žandároch zo Saint Tropez či o Fantomasovi, alebo veselohry Smoliar, Oskar, Veľký flám, Krídelko alebo stehienko, Grand restaurant pána Septima, Hibernatus či Jeden hot a druhý čihí. V Česku jeho popularite dopomohol vynikajúci dabing Františka Filipovského, ktorý je podľa niektorých fanúšikov lepší ako originál. K ďalším dabérom patrili Jiří Krampol, Jiří Lábus, Soběslav Sejk, Miroslav Moravec či Vladimír Brabec.

Louis de Funes sa narodil 31. júla 1914 na parížskom predmestí Courbevoie. Jeho rodičia boli Španieli, otec, neúspešný advokát, sa neskôr stal pouličným predávačom klenotov. Mladý Louis vystriedal celý rad zamestnaní: bol kožušníkom, dekoratérom, aranžérom, účtovníkom, predavačom. Koncom tridsiatych rokov začal vystupovať ako pianista. Pritom absolvoval Simonove herecké kurzy.

V divadle, ktoré ho vynieslo na výslnie vďaka divadelnej hre Oskar, hral aj rad epizodních úloh, kým získal svoju prvú hlavnú úlohu inspektora Cruchota v komédii Žandár zo Saint Tropez. Potom už sa mu ponuky len hrnuli. Vo filme Fantomas stvárnil komisára Juva. Funes miloval svoju rodinu, záhradu a film. Žil na zámku Clermont na Loire pri Nantes, rád trávil čas v skleníku, kde sa venoval ružiam. Podarilo sa mu vyšľachtiť orandžovú La rose de Louis de Funes, ktorá je oficiálne uznaným druhom. Mal ale problémy so srdcom a každou úlohou riskoval srdcový infarkt. Prekonal ho po skončení natáčania filmu Žandár a žandárky a nakonec naňho aj zomrel.

Viac o téme: Louis de Funes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu