Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlavná hviezda karlovarského filmového festivalu: Večný záporák si zahral aj Ježisa Krista

Willem Dafoe Zobraziť galériu (5)
Willem Dafoe (Zdroj: SITA)

KARLOVE VARY - Veľký záujem domácich aj zahraničných novinárov sprevádzal dnes popoludní tlačovú konferenciu s čerstvým držiteľom Krištáľového glóbusu za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii Willemom Dafoe. V sobotu večer zaplnil Veľkú sálu Thermal, kde sa premietal film Pasolini, v ktorom stvárnil tohto talianskeho básnika, románopisca, režiséra a herca, ktorý bol zavraždený v roku 1975.

"Hrám síce nekonvenčné negatívnych hrdinov, ale ako herec im dodávam jadro, snažím sa o iný pohľad na svet. Vždy ma priťahovali outsideri. To, ako oni vidia svet, nám môže pomôcť v tom našom videnie," povedal držiteľ dvoch oscarových nominácií za snímky čata a V tieni upíra. Dnes večer sa s filmovými fanúšikmi stretne tretíkrát, keď v karlovarskom letnom kine osobne uvedie film Posledné pokušenie Krista z roku 1988.

"Scorsese ma vtedy oslovil s filmom, ktorý mal nízky rozpočet. Jeho scenár bol preniknutý snahou preskúmať Ježišove ľudské stránky - a tak som k tomu pristupoval. Chcel, aby výsledok nebol nábožensky dogmatický," povedal Dafoe. Snímka vzbudila veľa kontroverzií, ale podľa jeho slov mu ovplyvnil kariéru a rad producentov si ho s touto rolou spája.

Veľa Dafoeovi dalo divadlo. Dlho bol členom avantgardnej scény, veľmi skromného, a až oveľa neskôr začal byť obsadzovaný do filmových úloh. Pochválil amerického divadelníka Roberta Wilsona, s ktorým pracoval na dvoch projektoch, aj Larsa von Triera. "Wilson vám poskytne veľký priestor, ktorý môžete zabývať. Výborne vám pripraví prostredia a na vás je, aby ste ho vyplnili," dodal.

Podľa neho filmová estetika veľa záleží na rozpočte. Lacnejšie zábery sa robia ľahšie, tie drahšie sú komplikovanejšie, musíte sa trafiť do vkusu mnohým ľuďom. "Viac ma zaujímajú tie, ktoré nás inšpirujú. Ale obe tieto kategórie sú v poriadku. Ak ich niekto nechce vidieť, do kina ísť nemusí," povedal.

Viac o téme: Willem DafoeMFF Karlovy vary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu