Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česi sa rozlúčili s hereckou legendou: Na počesť mu hrala skladba z rozprávky

Lipskému na poslednej ceste tlieskala celá sála. Zobraziť galériu (3)
Lipskému na poslednej ceste tlieskala celá sála. (Zdroj: Profimedia)

PRAHA – Verejnosť, rodina i hereckí kolegovia sa dnes v pražskom Divadle ABC naposledy rozlúčili s filmovou a divadelnou legendou Ľubomírom Lipským.

Zomrel 2. októbra vo veku 92 rokov. Takmer zaplnená sála, kde herec účinkoval viac ako pol storočia v desiatkach inscenácií, uctila jeho pamiatku niekoľkominútovým potleskom postojačky. Obľúbený herec sa svojmu remeslu venoval až do konca života.

"Lubomír Lipský patril k gentlemanom starej školy, ktorí ctia povinnosť, držia slovo a zostávajú verní svojim láskam. Jednou z jeho najväčších lások bolo divadlo," uviedol v prejave riaditeľ Mestských divadiel pražských Ondřej Zajíc. S Lipským podľa neho odišiel aj veľký kus Divadla ABC. Pri smútočnom ceremoniáli, ktorý začal krátko pred poludním, sa vystriedala v čestnej stráži pri rakve takmer štyridsiatka hercov.

U rakvy na katafalku boli vence od rodiny zosnulého, od Mestských divadiel pražských, Hereckej asociácie, Senátu, Štátneho fondu kinematografie, Divadla Na Jezerce, ministerstva kultúry alebo úradu vlády. Nechýbal veniec od mesta Pelhřimova, kde sa Lipský narodil. Naposledy sa rozlúčiť s kolegom prišli herci Luba Skořepová, Ladislav Trojan a jeho syn Ivan, Otakar Brousek, Valérie Zawadská aj principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský s manželkou Milušou Šplechtovou, ale tiež maliarka Iva Hüttnerová a predseda Senátu Milan Štěch.

Pre prezidenta Hereckej asociácie Jiřího Hromadu bol Lipský inšpirátorom nespútanej energie a hereckej invencie. V prejave pripomenul, že Lipský spoluzakladal Hereckú asociáciu, ktorú nikdy neopustil a bol jej členom "do posledného dychu". Brousek zaspomínal pred novinármi na Lipského ako na nezbedníka, ktorý sa tešil vždy na javisko. Zawadská mala vraj to šťastie, že vedľa Lipského mohla stáť na doskách, ktoré znamenajú svet. "Je vždy ťažké spomínať na človeka, ktorého si nesmierne vážite a ktorý bol a zrazu nie je," povedala s ľútosťou. Herec Ivan Trojan dodal, že Lipský bude svojim nezameniteľným humorom divadelnej scéne chýbať. Trojanův otec Ladislav, ktorý sa s Lipským poznal 50 rokov, v krátkej smútočnej reči uviedol, že bolo šťastie s ním pracovať. "Zbohom môj milovaný Mirečku," lúčil sa.

V sále zaznela pieseň Ezop a Brabenec od Voskovca a Wericha alebo Slitrova Krajina posadnutá tmou a záverom v podaní hercov pieseň My Lord z Kaplana. Prítomní na Lipského zaspomínali aj vďaka záznamu z jeho vtipného rozhovoru o herectve s Miroslavom Horníčkom a Lipského nezabudnuteľnej ďakovnej reči po odovzdaní prestížnej ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo v obore činohra.

Hrušínský, ktorý so svojou ženou držal aj čestnú stráž, hral s Lipským 15 rokov v Divadle ABC a od roku 2005 do tohto roku v Divadle Na Jezerce. "Nikdy nedal najavo, že ho niečo trápi. Myslím, že svojich starostí a svojho trápenia mal v živote veľa, že sa mu rany osudu nevyhýbali," dodal Hrušínský. Lipský stvárnil viac ako 200 divadelných rolí a asi stovku filmových. Často sa objavoval aj v televízii. Medzi jeho najznámejšie snímky patria napríklad Štyri vraždy stačia, miláčik, Šesť medveďov s Cibulkom, Nech žijú duchovia, Saturnin. Skvelý bol aj v ženských roliach. V pamäti divákov asi navždy zostanú Lipského divadelné kreácie v komédii Charleyova teta. Za svoje umenie bol ocenený aj Cenou Františka Filipovského za dabing. V roku 2013 od prezidenta Miloša Zemana prevzal Medailu za zásluhy.

Viac o téme: Ľubomír Lipský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu