Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Krásna manželka Georga Clooneyho v problémoch: Hrozí jej väzenie!

George Clooney a Amal Alamuddin Zobraziť galériu (13)
George Clooney a Amal Alamuddin (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Manželke herca Georga Clooneyho, známej právničke Amal Clooneyovej, hrozili v Egypte zadržaním kvôli kritike tamojšieho súdnictva. Clooneyová to povedala v rozhovore s britským denníkom The Guardian. Britská advokátka libanonského pôvodu je jednou z autoriek správy o egyptskom súdnom systéme, ktorá bola zverejnená vlani vo februári. Zároveň teraz obhajuje jedného z novinárov televízie Al-Džazíra väznených v Káhire.

Clooneyová uviedla, že vo svojej správe o činnosti egyptskej justície odhalila rovnaké pochybenia, ktoré teraz viedli k uväzneniu troch novinárov z Al-Džazíry. Šéf káhirskej redakcie Al-Džazíra Mohamed Fadel Fahmi, ktorý má kanadské i egyptské občianstvo, austrálsky reportér Peter Greste a egyptský produkčný Bahira Muhammad boli zatknutí v decembri 2013. Clooneyová teraz obhajuje práve Fahmiho.

"Keď som vtedy chcela tú správu predstaviť, zo všetkého najskôr mi zabránili v tom, aby som ju zverejnila v Káhire," uviedla Clooneyová, ktorá sa za svojho manžela vydala vlani v septembri v Benátkach. "Povedali mi: Kritizuje tá správa armádu, súdnictvo alebo vládu? A my sme im odpovedali, že áno. Na to oni povedali: Tak v tom prípade vám hrozí zadržanie," opísala advokátka.

Novinári z Al-Džazíry boli vlani v júni v Egypte odsúdení na sedem až desať rokov väzenia za údajnú propagáciu teraz zakázanej islamistickej strany Moslimské bratstvo a za šírenie nepravdivých správ o Egypte. Tento týždeň vo štvrtok odvolací súd nariadil kvôli údajným procedurálnym pochybeniam nový proces.

Súd s novinármi v Egypte sa stal terčom kritiky po celom svete kvôli nerešpektovaniu slobody slova. Ochrancovia ľudských práv upozorňujú na to, že od predvlaňajšieho júla, kedy vtedajší šéf armády Abdal Fattah Sisi zvrhol prezidenta Mursího, represií v Egypte pribúda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu