Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nešťastná smrť: Člen legendárneho Olympicu je mŕtvy

Milan Peroutka Zobraziť galériu (2)
Milan Peroutka (Zdroj: Profimedia)

PRAHA – V noci na dnes náhle zomrel bubeník skupiny Olympic Milan Peroutka (†49). V piatok večer odohral koncert so skupinou v Karlových Varoch a dnes ráno ho našla rodina na záhrade jeho domu mŕtveho, povedala manažérka skupiny Gabriela Šimonová. V skupine Olympic Peroutka pôsobil od roku 1986.

"Som zdrvený, zomrel mi kamarát a úžasný človek. Včera sme hrali v Karlových Varoch a dnes tu nie je," reagoval na správu o úmrtí člena svojej skupiny jej kapelník Petr Janda. Príčina smrti zatiaľ známa nie je, podľa Jandových slov pre tn.cz Peroutka spadol zo schodov. Skupina zrušila dva najbližšie koncerty, ktoré sa mali odohrať 7. a 8. mája v pražskej Malostranskej besede. Karlovarský koncert sa konal v rámci turné k 50. výročiu vzniku legendárnej českej skupiny.

Milan Peroutka prišiel do Olympicu až v polovici 80. rokov, keď nahradil Petra Hejduka, ktorý kapelu opustil kvôli vzájomným nezhodám. Jandova skupina vtedy vyhlásila na obsadenie bicích konkurz, ktorý niekdajší bubeník Spoločnosti Leška Semelku alebo OK Bandu vyhral. Peroutka, ktorý nastúpil v roku 1986, priniesol na svoju dobu ostrý, tvrdý zvuk bicích, ktorý Olympic "aspoň na dohľad priblížil k módnej vlne metalu".

Muzikant, narodený 19. januára 1964 a prezývaný Ferda, sa od tej doby podieľal na všetkých doskách skupiny. V 90. rokoch hral aj s Janom Kalouskom, Jankom Ledeckým alebo Marcelou Březinovou. Od roku 1995 pôsobil aj v ASPM (amatérske združenie profesionálnych muzikantov) Jana Spáleného.

"Bol pre mňa vždy stelesnením nielen talentovaného a muzike naozaj oddaného bubeníka, ale aj človeka, ktorému sa hovorí pohodár. On bol slniečko: kedykoľvek a kdekoľvek som ho stretol, žiaril úsmevom. Takých je málo ... Keď som s ním v roku 2002 robil rozhovor do knihy Spomienky plazivej aneb Jasná správa o Olympiku, pri otázke, čo mu Olympic vzal, sa Ferdo pre neho typicky pousmial a odpovedal, že 16 rokov života, ale že nič neľutuje. Nakoniec mu táto skupina zobrala 27 rokov života a ako ho poznám, určite neľutoval do poslednej chvíle," povedal hudobný publicista Petr Korál.

Podľa publicistu Jaroslava Špuláka je smrť Peroutka pre Olympic veľká tragédia, kariéru skupiny to však natrvalo nezakončí. "Milan bol oporný bod Olympiku, z môjho pohľadu veľmi vľúdny človek so zmyslom pre humor a predovšetkým vynikajúci muzikant. Myslím si, že Olympic svoju činnosť na nejaký čas utlmí, ale časom bude pokračovať s iným bubeníkom ďalej," povedal Špulák.

Počas piatich dekád prešli Olympicom štyria bubeníci, jediný z nich, František Ringo Čech, ale ešte žije. Práve Čech bol prvým, kto v kapele bubny hral, ​​odišiel ale už po dvoch rokoch v roku 1965. Nasledujúcich šesť rokov v kapele pôsobil Jan Antonín Pacák (zomrel v roku 2007) a po ňom prišiel Hejduk, ktorý predtým hral v Golden Kids. Peroutkov predchodca zostal u muziky ešte nejakú dobu po odchode z Olympiku, koncom 80. rokov ale začal pracovať u záchranky. Zomrel v máji 1995 na rakovinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu