Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Detaily poslednej rozlúčky s legendárnym Stanislavom Párnickým (†77): Budú DVE!

Stanislav Párnický opustil umelecký svet nečakane Zobraziť galériu (2)
Stanislav Párnický opustil umelecký svet nečakane (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minulý týždeň verejnosť zasiahla smrť významného slovenského režiséra Stanislava Párnického (†77). Tento svet opustil nečakane v piatok ráno. Informáciu pre RTVS potvrdila jeho dcéra Lucia Párnická. Po 4 dňoch od jeho smrti sú známe aj detaily poslednej rozlúčky. Budú až dve!

Stanislav Párnický sa považuje za významnú osobnosť slovenskej televíznej a filmovej tvorby. Bol uznávaným slovenským režisérom, ktorý má na svojom konte nespočetné množstvo počinov. Svoje režisérske schopnosti využil napríklad aj pri filmoch Kára plná bolesti, Južná pošta či Kone na betóne, pokračovaní filmu Pásla kone na betóne od Štefana Uhera. Párnický tvoril najaktívnejšie v 80. a 90. rokoch minulého storočia.

Svojich 78. narodenín sa, bohužiaľ, už nedožil. V piatok obletela Slovensko mimoriadne smutná správa o jeho smrti. Potvrdila ju jeho dcéra Lucia Párnická. Neskôr prezradila Novému času aj príčinu smrti - jej otec nečakane podľahol infarktu. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mal nejaké ťažkosti, keďže bol na svoj vek vitálny a netrpel žiadnymi závažnými ochoreniami. Aj keď sa ho snažili zachrániť, nepodarilo sa. 

Detaily poslednej rozlúčky s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Rovnako ako rodinu, tak aj známych jeho smrť zasiahla. Už je známe, kedy a kde budú môcť priatelia a kolegovia dať režisérovi posledné zbohom. Zatiaľ čo sa obvykle koná len jedna rozlúčka pre verejnosť, Párnický ich bude mať až dve. Prvá sa koná zajtra 5. 4. v priestoroch Vysokej školy múzických umení, ktorú doštudoval v roku 1967.

Neskôr sa podieľal aj na vzniku Filmovej a televíznej fakulty a keď sa mu to podarilo, stal sa prvým vedúcim katedry a tiež dekanom fakulty. „Ako zástupca katedry, ktorej skutočným otcom bol práve pán profesor Párnický, Vás úprimne pozývam na priateľskú pietnu spomienku. Ak máte chuť si prísť zaspomínať, pripomenúť, odzdieľať svoje príhody s týmto úžasným človekom, tak sa dopredu na Vás tešíme. V stredu o 14. hodine na FTF VŠMU,“ napísal na Facebook zástupca katedry.

 

Ako zástupca katedry, ktorej skutočným otcom bol práve pán profesor Párnický, Vás úprimne pozývam na priateľskú pietnu...

Posted by Róbert Šveda on Monday, April 3, 2023

Druhá rozlúčka s legendou sa bude konať o deň neskôr. Presnejšie 6. 4 o 14:00 v bratislavskom krematóriu. Česť jeho pamiatke!

 

Rozlúčka s profesorom Párnickým bude 6. Aprila o 14:00 v Krematóriu v Bratislave... #ProfStanislavParnicky

Posted by Sahraa Karimi on Monday, April 3, 2023
Viac o téme: Stanislav Párnický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu