Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zosnulý Žbirka (†69): Odišiel z Modusu a... stal sa LEGENDOU!

Miroslav Žbirka Zobraziť galériu (3)
Miroslav Žbirka (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

PRAHA - Spevák Miroslav Žbirka odštartoval svoju famóznu kariéru v skupine Modus. Po čase sa ale jeho cesty s Jánom Lehotským rozišli. No neublížilo mu to... stal sa slovenskou legendou.

Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952. Jeho úspešná spevácka kariéra sa začala v roku 1977, keď spoločne s divou slovenskej populárnej hudby Marikou Gombitovou a ďalším uznávaným domácim spevákom a skladateľom Jankom Lehotským získal Zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. Spoločná skupina týchto troch umelcov dostala názov Modus a väčšina hudobných kritikov i recenzentov ju dodnes považuje za kultovú.

Zosnulý Žbirka (†69): Odišiel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: OPUS)

Začiatkom 80. rokov Žbirka z Modusu odišiel a neprestal sa venovať hudbe a s gitaristom Lacom Lučeničom založili novú kapelu Limit. Okrem toho sa rozhodol i pre sólovú dráhu. V roku 1982 zosadil zo speváckeho trónu žijúcu legendu českého popu Karla Gotta a získal vysnívaného Zlatého slávika.

V tom istom období zvíťazil s pesničkou V slepých uličkách na medzinárodnom speváckom festivale v rakúskom Villachu a s ďalšou skladbou Nechodí si vybojoval druhú Zlatú Bratislavskú lýru. Spoločne s Gombitovou účinkoval v úspešnom filmovom muzikáli Neberte nám princeznú.

Medzi najväčšie Žbirkove hity patria piesne Atlantída, Balada o poľných vtákoch, 22 dní, Prvá, či V slepých uličkách. Nahral viacero albumov, z ktorých najznámejšie sú Doktor sen, Sezónne lásky, Roky a dni, Nemoderný chalan a Chlapec z ulice. Právom je považovaný za legendu slovenskej populárnej hudby. 

Zosnulý Žbirka (†69): Odišiel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Viac o téme: Miroslav Žbirka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu