Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záver roka v znamení dvoch umelkýň: Spoločná výstava so stručným názvom - Dve

Pozvankove foto na výstavu DVE Zobraziť galériu (13)
Pozvankove foto na výstavu DVE (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Záver roka v Savoy Gallery patrí dvom umelkyniam Jane Brisudovej a Júlii Haluzovej a ich prvej spoločnej výstave v Bratislave so stručným a jasným názvom “DVE”.

Vernisáž výstavy sa konala v piatok 1. 12. 2017 a dvojicu výtvarníčok doplnila ako špeciálny hudobný hosť tretia umelkyňa Lucia Sipošová, doprevádzaná klavíristom Dušanom Šujanom. Celý večer sa niesol vo veselom a bujarom duchu a to i napriek, či práve preto, že samotný priestor galérie chvíľkami praskal vo švíkoch. Atmosféra bola stále plná skvelej, pozitívnej a iskrivej energie, rovnako ako je tvorba oboch autoriek.

Lucia Siposová a Dušan Šujan
Zobraziť galériu (13)
Lucia Siposová a Dušan Šujan  (Zdroj: archív)

Tie počas večera na seba stihly prezradiť pikantérie od toho, ako sa zoznámili, až po najväčšie zblíženie na spoločnej výstave v New Yorku, kde zdieľali jednu posteľ u generálnej konzulky, ktorá im poskytla po dobu ich pobytu azyl.

Jana Brisudová, Lucia Wirthová a July Haluzová
Zobraziť galériu (13)
Jana Brisudová, Lucia Wirthová a July Haluzová  (Zdroj: archív)

Sochárka Janka Brisudová, známa tým, že ako jedna z mála žien socháriek (v súčastnosti asi jediná), tvorí svoje diela prevažne do bronzu a nebojí ani kompozícií monumentálnych rozmerov. Na výstave taktiež odprezentovala svoju novú kolekciu šperkov. Jej tvorba je plná ladných kriviek, zároveň veľkoryso  modelovaných objemov, prechádzajúcich do krehkých florálnych motívov a ženský rod sa skloňuje v rôznych, no stále pôvabných podobách.

Jana Brisudová s rodinou.
Zobraziť galériu (13)
Jana Brisudová s rodinou.  (Zdroj: archív)

Maliarka Júlia Haluzová vošla do povedomia nielen milovníkov umenia svojím veľkoformátovým obrazom “7 žltých tulipánov” umiestnených v hoteli Kempinski vo Vysokých Tatrách. A od tej doby sa jej tvorbou viac, či menej prelína motív lúky, ktorý prekladá kolekciami plátien s figuratívnou tématikou, ktorým nechýba jemný humor, často prechádzajúci do irónie. Každé z nich potom rozpráva svoj krátky príbeh, niekedy absurdný, inokedy možno až naivne banálny.

Výstava “Dve”, 2.12.2017 – 12.1.2018, Savoy Gallery, Mostová 2, Bratislava. Otvorené denne od 10h do 18h, vstup voľný.

Viac o téme: Jana BrisudováVernisáž DveJúlia HaluzováLucia Sipošová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu