Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česko-Slovenský ples sa bude niesť v mimoriadnom duchu: Veľkolepá oslava 100. výročia vzniku Československa!

Česko-Slovenský ples sa uskutoční 24. februára 2018. Zobraziť galériu (3)
Česko-Slovenský ples sa uskutoční 24. februára 2018. (Zdroj: Pavel Dvořák)

BRATISLAVA/PRAHA - V sobotu 28. októbra 2017, v deň 99. výročia vzniku Československa, organizátori Česko-Slovenského plesu spúšťajú predaj vstupeniek na prestížny vrchol domácej plesovej sezóny. Nadchádzajúci 5. ročník sa uskutoční v sobotu 24. februára 2018. Najvýznamnejší spoločný ples oboch krajín bude tentoraz výnimočnejší než kedykoľvek v minulosti – jeho program je totiž venovaný 100. výročiu od založenia Československej republiky. Podujatie sa bude konať už tradične symbolicky v historickej budove pražského Obecného domu, kde bol pred 99 rokmi oficiálne vyhlásený spoločný štát Čechov a Slovákov.

“Ve dvou se to lépe tančí” – tanec ako oslava významného jubilea dvoch krajín

Česko-Slovenský ples sa z roka na rok stáva stále rešpektovanejším a prestížnejším spoločenským podujatím a vrcholom spoločenskej a plesovej sezóny oboch krajín. Do pražského Obecného domu každoročne kvôli obľúbenému plesu pricestujú stovky vzácnych hostí zo Slovenskej republiky, Českej republiky a zo zahraničia. Vo februári 2018 však bude mať Česko-Slovenský ples ešte slávnostnejšiu atmosféru ako po minulé roky. Celý jeho program a dramaturgia sa totiž ponesú v duchu osláv storočnice vzniku Československa.

Česko-Slovenský ples pokračuje v tradícii prinášať to najlepšie z oboch hostiteľských krajín. Dôkazom toho, že organizátori sa tohto kréda naozaj držia, je hlavná hviezda večera, ktorou tentoraz bude legenda česko-slovenskej hudobnej scény Karel Gott. Spolu s ním sa na pódiu objavia ďalšie tri hviezdy galavečera: Bára Basiková, Dara Rolins a Vašo Patejdl. Návštevníci sa môžu tešiť tiež na folklórne vystúpenie SĽUK-u či na predtancovanie Baletu Národního divadla alebo na česko-slovenský operný duet, ktorý slávnostný večer už tradične otvorí. Ako je už na Česko-Slovenskom plese dobrým zvykom, do tanca bude hosťom spievať tiež celá plejáda slovenských i českých sólistov, hudobných skupín a folklórnych súborov. Na hlavnom pódiu bude umelcov sprevádzať Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod taktovkou Vladimíra Valoviča. Posledným menom, ktoré v tejto chvíli organizátori zverejňujú, je obľúbená bratislavská skupina Funkiez.

Priaznivcom plesu zároveň odkazujú, že mená ďalších účinkujúcich budú zverejňovať postupne. Hostí bude večerom sprevádzať šarmantná slovensko-česká dvojica v zložení Matej Sajfa Cifra a Zorka Hejdová.

Kulinársky zážitok pre najnáročnejších

Ten, kto už Česko-Slovenský ples zažil, vie, že za kultúrnym aspektom tohto slávnostného večera nezaostáva ani jeho kulinárska stránka. V súlade so sloganom „To najlepšie z Česka a Slovenska“ sa v plesových sieňach a sálach Obecného domu bude opäť servírovať galavečera z dielne „Francouzské restaurace Art Nouveau”. Šéfkuchár Patrik Bečvář sa nechá pri príprave exkluzívneho plesového menu inšpirovať zadaním organizátorov – gastronómiou prvej Československej republiky.

Pod záštitou hláv oboch štátov

Česko-Slovenský ples si rokmi získal vizitku jednej z najelegantnejších kultúrno-spoločenských akcií plesovej sezóny. Dopomohol mu k tomu fakt, že nadväzuje na dlhoročnú tradíciu Slovenských plesov v Prahe, organizovaných vyše 40 rokov. Každoročne sa koná pod záštitou prezidentov oboch krajín, Slovenskej republiky i Českej republiky a inak tomu nebude ani vo februári 2018. „Sme poctení, že 5. ročník Česko-Slovenského plesu sa opäť uskutoční pod záštitou prezidentov – prezidenta Slovenskej republiky J.E. pána Andreja Kisku a prezidenta Českej republiky J.E. pána Miloša Zemana. Spoločné záštity umocňujú nielen prestíž samotného galavečera, ale i skutočnosť, že ples prispieva k ďalšiemu porozumeniu medzi slovenským a českým národom a otvára možnosti nových formálnych a neformálnych stretnutí. Navyše ide o udalosť, ktorá predstavuje úsilie a odhodlanie zvýrazniť blízkosť a spolužitie Slovákov a Čechov v zjednotenej Európe. V rámci večera, preto opäť dostane priestor i prezentácia vybraných partnerských miest a regiónov z Česka a zo Slovenska,” hovorí riaditeľ plesu Radovan Čaplovič.

Viac o téme: Česko-Slovenský ples
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu