Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Miloš Zeman počas 99. výročia založenia Československa ocenil 39 osobností

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v sobotu pri príležitosti 99. výročia vzniku Československa udelil 39 osobnostiam z Českej republiky aj zahraničia štátne vyznamenania. Sedemdesiatriročný prezident tak počas takmer hodinového ceremoniálu vo Vladislavskej sále Pražského hradu ocenil doteraz najviac osôb vo svojom funkčnom období, rekord zosnulého Václava Havla však neprekonal. Ten v roku 1998 vyznamenal 89 ľudí, informuje spravodajský portál iDNES.cz.

Najvyšším českým štátnym vyznamenaním - Radom bieleho leva - ocenil Zeman viedenského starostu Michaela Häupla, slovinského prezidenta Boruta Pahora, bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera a prvého náčelníka generálneho štábu armády Karla Pezla. In memoriam ho prepožičal legionárom Ludvíkovi Krejčímu a Karlu Kutlvašrovi.

Rad Tomáša Garriguea Masaryka dostal preživší z koncentračného tábora v Osvienčime a vojnový veterán Petr Beck a posmrtne slovinský architekt Jože Plečnik a americký diplomat Charles Crane, ktorý zaplatil Slovanskú epopej od maliara Alfonsa Muchu. Medailu Za hrdinstvo prezident udelil in memoriam policajtovi Václavovi Haasovi, ktorý zomrel po útoku agresora, požiarnikovi Janovi Odermattovi, ktorý zasahoval u požiaru lakovne v obci Zvole, partizánovi a vlastencovi Janovi Přikrylovi a príslušníkovi československej armády a účastníkovi bitky u Dunkerque plukovníkovi Antonínovi Šubrtovi.

Medailu Za zásluhy dostali in memoriam spisovateľ Jaroslav Foglar a folklórna speváčka a herečka Jarmila Šuláková. Ocenenie ďalej dostali bývalá poradkyňa prezidentov USA Eliška Hašková-Coolidge, závodník Karel Loprais, riaditeľ Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky Vladimír Mařík, neurologička Soňa Nevšímalová, pedagóg a expert na hydrodynamiku Jaroslav Pollert, vedec a vynálezca Jan Procházka, rýchlokorčuliarka Martina Sáblíková, podnikateľ Lubomír Stoklásek, fyzik Jaroslav Šesták, špecialista na pľúcne choroby Boris Šťastný, odborník na životné prostredie Stanislav Štýs, historik a spisovateľ Vlastimil Vondruška, zriaďovateľ a prevádzkovateľ hospicovej starostlivosti Miroslav Wajsar, ekonóm Milan Zelený a publicista, komentátor a pedagóg Petr Žantovský.

Prezident tiež udelil medaily Za zásluhy udelil aj umelcom a umelkyniam. Konkrétne to boli slovenský herec Juraj Kukura, operný spevák Štefan Margita, hudobník Jaromír Nohavica, speváčka Yvetta Simonová, herec a dramatik Jan Skopeček, herec a filmár Luďek Sobota, filmár Zdeněk Troška, operná speváčka Eva Urbanová a speváčka a herečka Helena Vondráčková.

Aj tohtoročné odovzdávanie štátnych vyznamenaní vynechali niektorí politici alebo akademici, ktorí nesúhlasia so Zemanovou politikou a názormi. Neprišli napríklad premiér Bohuslav Sobotka, ministri Marian Jurečka a Daniel Herman alebo europoslanci Jiří Pospíšil a Pavel Svoboda. Cenu mala dostať in memoriam aj zosnulá speváčka Věra Špinarová. Jej syn Adam Pavlík ju však vopred odmietol prevziať argumentujúc, že by jeho matka od Zemana vyznamenanie nechcela.

Viac o téme: VyznamenaniaPrahaČeská republikaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu