Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trapas v jojkárskych Novinách: Toto nemalo ísť von!

Ruslana Kurilcová robila reportáž z Radošoviec. Zobraziť galériu (4)
Ruslana Kurilcová robila reportáž z Radošoviec.

BRATISLAVA - Popletená! Vo štvrtkových Novinách televízie Joj sa objavila aj reportáž o ekologickej dedine Radošovce. Podľa redaktorky Ruslany Kurilcovej stála za zmienku aj turbína na výrobu elektrickej energie. Lenže ju akosi premenovala - namiesto britsko-americkému vynálezcovi Jamesovi B. Francisovi ju totiž prisúdila slovenskému spisovateľovi Jánovi Franciscimu.

Pobúrila divákov! Ľudia s technickým vzdelaním a ďalší, ktorí sa v téme vyznajú, zostali vo štvrtok večer pri Novinách televízie Joj ako obarení.

Redaktorka Ruslana Kurilcová totiž robila reportáž z dediny v trnavskom okrese, kde majú v budove starého mlyna malú vodnú elektráreň. Tá pracuje na základe turbíny, ktorú jojkárka označila za Francisciho. To rozčúlilo aj nášho čitateľa, ktorý nás na chybu upozornil a poukázal na to, že turbína má byť správne Francisova – podľa vynálezcu Jamesa B. Francisa.

Treba však poznamenať, že Kurilcová nie je jediná, ktorá sa takto pomýlila. Mnoho slovenských článkov a internetových príspevkov tiež píše o Francisciho turbíne. Keď však začnete prehľadávať odborné a zahraničné zdroje, nikde takú nenájdete. Máme ju len na Slovensku. Ján Francisci bol pritom spisovateľ, jeden z prvých, ktorý písal v štúrovskej slovenčine.

VIDEO: Ruslana Kurilcová vo štvrtkových Novinách

trapas noviny tv joj

 

Viac o téme: Noviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu