Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tony Moisés po 4,5 rokoch v liečebni: Toto prezradila o závislosti jeho psychologička!

Tony Moisés Zobraziť galériu (9)
Tony Moisés

BRATISLAVA – Hráčska závislosť ho ničila! Kedysi zavalitý tanečník Tony Moisés (36), ktorý bol porotcom tanečných šou Miliónový Tanec či Showdance, sa pred rokmi vytratil zo spoločnosti. Ako topky v minulosti informovali, prepadol gamblerstvu a koncom roka 2011 skončil v petržalskom sanatóriu pre závislých. Po 4,5 ročnej liečbe sa začiatkom tohto roka vrátil do bežného života, a to úplne zmenený, a my sme zisťovali, čomu sa momentálne venuje. Okrem toho sme vyspovedali aj jeho psychologičku zo sanatória pre liečbu drogových závislostí PhDr. Janu Žemličkovú, PhD. Toto prezradila o závislosti...

Bývalý porotca jojkárskych súťaží Miliónový tanec a Showdance Tony Moisés sa koncom roka 2011 vytratil zo spoločnosti a viac ako 4,5 roka sa liečil v petržalskom sanatóriu pre závislých ľudí. Ako vás topky.sk v minulosti informovali, bývalý tanečník podľahol gamblerstvu. Do ústavu, kde pomáhajú ľuďom z rôznych závislostí, nastúpil podľa našich informácií Tony dobrovoľne a pobyt mu údajne hradil jeden z jeho kamarátov.

Začiatkom tohto roka sa vrátil do bežného života a na prvý pohľad bezpochyby každého prekvapí jeho zmenená vizáž. S Tonym sme si dali stretnutie, aby sme zistili nielen to, koľko schudol, ale predovšetkým  čomu sa momentálne venuje. „Venujem sa stále tancu, začal som ho totiž vnímať inak ako doteraz. Okrem toho pripravujem s Vierkou Aiysi narodeninovú akciu pre jej otca a môjho kamaráta Fredyho Ayisiho, ktorá bude v piatok. Prípravám na to som venoval 7 mesiacov a okrem toho sa venujem, čo mnohí zrejme ani netušia, francúzštine. Mám ju totiž vyštudovanú a normálne ju vyučujem na škole každý deň,“ prekvapil nás Tony, ktorý vyráža dych aj svojou vyšportovanou postavou a schudnutou tvárou. Nedalo nám nespýtať sa, koľko zhodil kíl. „ Dole išlo 37 kíl,“ odvetil Moisés s úsmevom.

Rovnako nás zaujímalo ale aj to, ako zvládajú abstinujúci ľudia návrat do spoločnosti. Tieto a ďalšie otázky ohľadne závislosti a liečby nám zodpovedala jeho psychologička a riaditeľka RZ pre liečbu drogových závislostí PhDr. Jana Žemličková, PhD.  Dozvedeli  sme sa totiž, že Tony o tom nerozpráva  a dokonca vraj  ani nie je vhodné staré problémy riešiť s človekom, ktorý so závislosťou bojoval. „Je veľmi nešťastné pýtať sa závislých, či abstinujúcich na minulosť. Každý si stráži svoje súkromie, a pokiaľ sa to týka jeho, je na to veľmi citlivý. Ľudia veľmi radi hovoria o druhých, odkrývajú ich tajomstvá, čo si myslím, že neskutočne ubližuje. Absolútny nezmysel je myslieť si, že sa niekto poučí z druhých chýb,“ hovorí lekárka, ktorá netají, že návrat do spoločnosti môže byť naozaj náročný.

„Návrat býva ťažký, keďže dnešná spoločnosť je arogantná a netolerantná. Dnes je spoločenské piť alkohol, hrať automaty, či dokonca drogovať  a nie každý vie odmietnuť, aby ho spoločnosť  neodsúdila. Málokto si uvedomuje, že naše správanie ohrozuje abstinujúcich, čo v najhorších prípadoch môže viesť až k ich smrti,“ upozorňuje psychologička, ktorá prízvukuje, že človek trpiaci takouto chorobou, ktorou  závislosť je, si musí jednoducho sám uvedomiť, že chce zmenu. Musí nájsť v sebe to, čo ho napĺňa a uspokojuje, ale na začiatku potrebuje pomoc, a tú si vraj sám neuvedomí. Väčšinou sú to tí najbližší, ktorí si to všimnú a pomôžu, ako to bolo zjavne aj v Tonyho  prípade. 

„Liečba u každého človeka je individuálna a môže trvať niekoľko mesiacov, rokov, alebo celý život,“ vysvetľuje nám riaditeľka, ktorá svojho „klienta“ neopúšťa ani po odchode zo sanatória. „Odchod do bežného života je postupný, musí to aj on sám cítiť, že je na návrat do spoločnosti pripravený a až keď má prácu a bývanie a je schopný sa sám o seba postarať, vtedy odchádza. No aj tak stále nechávame otvorené dvere, aby vedeli, že sa majú v prípade potreby kam vrátiť,“ dodáva na záver Jana Žemličková.

Tanečník Tony Moisés a riaditeľka sanatória pre liečbu drogových závislostí PhDr. Jana Žemličková, PhD.
Zobraziť galériu (9)
Tanečník Tony Moisés a riaditeľka sanatória pre liečbu drogových závislostí PhDr. Jana Žemličková, PhD.

 

Viac o téme: Tony Moisés
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu